Solcellsanläggning på tak
Solcellsanläggning på tak

3 snabba: Solcellsanläggning

Ny statistik från Energimyndigheten visar att antalet nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige steg med nästan 19 000 under 2019, till totalt 44 000 stycken. Även effekten av anläggningarna uppgick till 698 MW – en ökning på 70 procent.

Att installera en solcellsanläggning kan vara värt pengarna. Men innan man tar det beslutet bör man ha koll på några saker. Vi har pratat med Jimmy Kanlinder på Gulliksson El AB för att få lite klarhet i vad man som bostadsrättsförening bör tänka på innan man investerar i en solcellsanläggning.

– För fastighetsägare som kan satsa på det så är det en jäkla fördel. En bra dag producerar anläggningen mer än vad som faktiskt behövs, säger Jimmy Kanlinder.

En stor anledning är det ekonomiska

En anläggning i dag är inte lika dyr som den var för tio år sedan. Anläggningarna är också mer driftsäkra och smartare nu för tiden. Men det finns en anledning till som kan ligga bakom ökningen, menar Jimmy Kanlinder.

– Garantitiderna har ökat, vilket spelar in. Nu kan man få en garantitid på cirka 25 år, vilket leder till en tryggare investering.

– Sen ökar man även värdet på fastigheten, det är attraktivare med grön el.

 

Möjligheterna

Grunden är att det ska finnas yta att bygga anläggningen på. Bostadsrättsföreningar har en bra utgångspunkt om det finns med plats på taket. Om det inte finns plats på taket kan man kolla om det går att montera celler på fasaden. Där det finns sol fungerar det – och väljer man fasad blir effekten bättre vintertid.  Men man måste först och främst kontrollera hur taket ser ut. Helst ska anläggningen ligga i söderläge. Och många tak är inte platta, vilket gör att det kanske krävs mer arbete för att få det att fungera bra.

– Det ultimata är förstås att ha paneler på både tak och fasad, säger Jimmy Kanlinder.

 

Sälj vidare överskottet.

Genom att ta kontakt med till exempel Vattenfall kan man se över möjligheterna att sälja överskottsel. Då säljer man helt enkelt elen till vanliga elnätet. Så mitt på dagen när elförbrukningen är låg i fastigheten, pumpas det i stället ut på nätet och föreningen tjänar pengar.

– Generellt sätt ska man sikta på en avbetalning på tio år, det vill säga att investeringen är återbetald. Vi snittar där någonstans. Men det beror också helt på storleken, desto större ju snabbare går det, säger Jimmy Kanlinder.

 

Passa på

Om ni bestämmer er för att investera i en anläggning är det bättre att installera för många paneler än för få.

– Kostnaden för oss installatörer är så pass liten. Vi kommer ändå vara där och göra installationen så då  kan man lika gärna passa på att bygga så mycket det går. Täck alla ytor. Det betalar av sig snabbare då. Om man ska investera i en anläggning är det lika bra att göra det hela vägen, säger Jimmy Kanlinder.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *