AnnonsMiele

Äldre utsätts för bedrägeri i hemmet – uppger sig komma från Folkhälsomyndigheten

24 mar 2020

I ett nyhetsblad från Nationella bedrägericentrum meddelar polisen att antalet bedrägerier mot personer över 65 år är fortsatt högt. Bedrägerierna sker ofta genom så kallad ”social manipulation” och de utger sig ofta för att vara polis eller komma från någon annan institution som äldre har förtroende till.

Lotta Mauritzson, Brottsförebyggare på polisens Nationella bedrägericenter, menar att tillvägagångssätten kan variera, men att de ofta börjar med ett telefonsamtal.

– Ett vanligt bedrägeri är där man kommer hem till äldre och försöker komma in till dem, ofta har det föregåtts av något typ av telefonsamtal.

– Man uppger sig för att behöva komma hem till offret av någon anledning, säger Lotta Mauritzson.

Lotta Mauritzson, NBC. FOTO: Foto: Lars Hedelin, Polismyndigheten
Lotta Mauritzson, NBC. FOTO: Foto: Lars Hedelin, Polismyndigheten

Bedragarna är bra på att ta tillfällen i akt. Under den senaste tiden har polisen fått in anmälningar där personer har knackat på hemma hos äldre och påstått sig komma från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fått anmälningar där någon har ringt på dörren och sagt att man är från Folkhälsomyndigheten och ber om att få komma in för att testa om du har blivit smittad av Coronaviruset. Syftet med deras besök är dock att få komma in i lägenheten, säger Lotta.

Hon berättar att de flesta bedrägerier har en sak gemensamt. De kommer helt oväntat. Helt plötsligt blir du kontaktat av någon med auktoritet, till exempel banken. En kontakt man inte förväntar sig ska komma. Om man blir kontaktad på det viset ska man vara väldigt skeptiskt. Ställa sig själv frågan ”Varför kontaktas jag på det här sättet?”.

Men vad ska man göra om man tror sig bli utsatt för ett bedrägeri?

I en bostadsrättsförening kan man tänkta lite som en grannsammanverkan. Ha koll på vilka som rör sig i fastigheten och så vidare. Nu när många arbetar hemifrån kan man hjälpas åt att se vad som händer i huset. Har man äldre i fastigheten kan man hålla kontakten och hjälpa dem. Men det finns också fler sätt att försäkra sig om att allt står rätt till.

–  Om någon vill att du ska identifiera dig, då ska du stänga dörren direkt. Eller om någon utger sig för att jobba på en myndighet bör man kolla upp det direkt med myndigheten genom att till exempel ringa upp dem, säger Lotta Mauritzson.

Något som är vanligt förekommande är att personer som blivit lurade ofta haft en dålig magkänsla i samband med besöket.

– Ofta har man haft en konstig magkänsla i samband med bedrägeriet, man har förstått att något inte står rätt till. Man ska se till att lita på den magkänslan. Känns det fel så är det med stor sannolikhet något som är fel, säger Lotta Mauritzson.

Föregående artikel Johanna Kern och Magnus Löfgren från Jurideko reder ut frågor kring årsstämman i rådande pandemisituation.
Nästa artikel Veckans 3-snabba: Leif Hässel från Kammarkollegiet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här