AnnonsMiele

Allt fler ankrar räntan

30 aug 2011

Bostadsmarknaden tappar luft när tillväxten stryps och arbetslösheten fastnar vid drygt 7 procent. Så det blir 10 procent lägre pris att betala för ett hus om två år, det spår SEB:s i sin färska konjunkturprognos.

Bostadsmarknaden står inför 10 till 15 procents prisfall de närmaste två åren, spår SEB:s ekonomer. De hänvisar bland annat till att de hushåll som tror på prisfall nu blivit fler än de som tror på fortsatt prisuppgång, enligt SEB:s husprisindikator.

Samtidigt visar den senaste tidens siffror gällande bindningstider för bolån på en ökad försiktighet. Andelen nya låntagare som väljer att binda sin ränta på bolånet ökar stadigt, det visar månadssiffror från det statliga bolåneinstitutet SBAB.

Under augusti månad var det nära en femtedel av SBAB:s nya låntagare, närmare bestämt 18 procent, som valde att binda sitt bolån i två år, en siffra som kan jämföras med endast 13 procent i juli månad.

Samtidigt sjönk andelen nya låntagare som valde rörlig ränta med samma totala förändring i procentsatsen. Alltså från 71 till 66 procent. Det är den absolut lägsta andelen som väljer att leva med rörlig ränta sedan mätningen i maj 2008.

Föregående artikel Allt fler väljer fastighetsboxar
Nästa artikel Koll på elförbrukningen gav rejäl besparing

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här