Streama Borätt Forums utbildningar och föreläsningar.
För att få tillgång till inspelningarna av Borätt Forums utbildningar och föreläsningar behöver er styrelse vara premiummedlem.
För att få tillgång till inspelningarna av Borätt Forums utbildningar och föreläsningar behöver er styrelse vara premiummedlem.
Vad säger regelverket och hur ska man gå tillväga när man står inför en modernisering av hissen? Motum svarar på era frågor. I norden utsätts fasad och fönster för stora påfrestningar från väder och vind. Det är därför viktigt att man inte väntar för länge med ommålning av både fasader och fönster. Lite färg kan göra underverk och fräschar upp boendemiljön rejält. Andrés Måleri svarar på era frågor.
Under våren handlar många frågor om kommande föreningsstämmor. Styrelsesupport hjälper föreningar med att sitta som stämmoordförande, ta fram propositioner och svara på motioner med mera. Ikväll kan du passa på att ställa alla styrelsens frågor som rör er stämma. Medverkande: Borätt forum Styrelsesupport
Att spara på energi och undgå energitjuvar står just nu i fokus hos de flesta föreningarna. Andreas från Isoleringslandslaget berättar hur de isolerar miljöanpassat och klimatpositivt. Går ni i tankar att bygga om vinden eller lokaler till lägenheter? Oändliga möjligheter finns berättar Alexander från VL Fastighetsutveckling, Vindar och Lokaler.
Komplettering till Borättkväll den 230216, Jonas Blomqvist från Belfor svarar på frågor om skadedjur.
Fukt, mögel, och renoveringar i medlemmens lägenhet - vilka regler gäller? Vi reder ut saken i denna Borättkväll tillsammans med Belfor och Storholmens Förvaltare.
Först ut i vår nya serie frukostseminarium är Badrumsbesiktningar. Många kök och badrum byggs idag fel, och det är alla möjliga olika sorters fel. Oftast är det fel i utförandet som kan leda till stora kostnader för föreningen om de inte åtgärdas korrekt innan skador uppstår. Det är också viktigt att besiktiga ombyggnationer och renoveringar löpande, så att inte eventuella fel och brister byggs in utan rättas till innan nästa steg tas. Hör vår expert från Badrumsbesiktningar berätta om hur din förening undviker vattenskador.
Skador kostar och vem är ansvarig för vad i en vattenskada? Det gäller att ha rätt fastighetsförsäkring. Skadejurister på Bolander & Co och Borätt Forums Expert i Skadefrågor, ger er svar. Hypoteksbolaget SoliFast AB berättar om konkurrenskraftiga lån till bostadsrättsföreningar. Inga överraskningar, bara lägre ränta – hur går det till? Medverkande: Bolander & Co och SoliFast
I detta avsnitt berättar Storuman Energi om hur man kan spara energi och säkra upp till 70 procent av månadsförbrukningen till ett fast pris och ha resterande 30 procent till ett rörligt spotpris. Kvällens andra gäst är Indoor Energy som brinner för bättre inomhusklimat med lägre energiförbrukning. Vill ni ha en energieffektiv fastighet men vet inte hur ni ska gå till väga? Indoor Energy har svaren. Medverkande är Storuman Energi och Indoor Energy.
Avsnittet handlar om de nya reglerna i bostadsrättslagen med speciell betoning på reglerna kring renovering av bostadsrätter. Fler åtgärder kräver uttryckligen tillstånd ifrån styrelsen och utförd åtgärd utan tillstånd kan innebära att bostadsrätten förverkas. Om föreningen inte lämnar tillstånd till åtgärd kan medlem ansöka om prövning i Hyresnämnden. Vad betyder dessa regler i praktiken och hur ska föreningens regelverk se ut för att fungera på bästa sätt? Medverkande är Jurideko Fastighetspartner, Christina Fregne och Anna Karlberg.
Den första januari 2023 träder den nya bostadsrättslagen i kraft. Många av ändringarna rör endast nybildningar av bostadsrättsföreningar, till exempel ställs hårdare krav kring föreningens ekonomiska plan. Christina Fregne vid Jurideko Fastighetspartner gästar oss och förklarar vad som gäller. När är det dags att renovera betong och varför är det så viktigt med underhåll? Lyssna på Joakim Sahlsten, Arbetschef och grundare av Storstadens Entreprenad om vad som gäller.
Denna Borättlunch fokuserar på dagens höga energipriser och hur föreningar kan agera för att sänka sina energikostnader. Medverkande: Måns Borgström, Storuman Energi.
Idag känner sig många boende otrygga i deras hem av olika anledningar. Ett sätt att minska oro är att installera en säkerhetsdörr som stoppar tjuvar, brand och stänger ute både ljud från trapphuset och inte minst, grannens matos. Secor delar med sig av deras gedigna kunskap kring alla typer av dörrar, från källaren upp till vinden. Medverkande: Richard Malmstedt från SECOR. Besök www.secor.se för mer information.
Större bostadsrättsföreningar behöver ofta anställd personal för att säkerställa att drift och underhåll flyter på som det ska. Men vem är det som är chef och hur fungerar det med pensioner, löner, arbetsgivaravgifter, kollektivavtal, arbetsmiljö, semester och vid sjukdom? Det här och många andra frågor svarar Charlotta Stensson från Fastigo på.
Två vitala funktioner i föreningen är elektriciteten och ventilationen. När fler och fler maskiner hos medlemmarna och i föreningen går på el finns det anledning för styrelsen att tänka till. Hur ser det ut med kapaciteten? Elbilsladdning på det? I vilket skick är era elstigare? Medverkande: Henry Larsson och Jimmie Allen från Gullikssons El och Mikael Östlund från BM Lufthantering.
Borättkvällar, som både är fysiska och digitala, är kostnadsfria föreläsningar där du i styrelsen kan ta del av inspiration och utveckla ditt kunnande med leverantörer, konsulter och experter som förmedlar kunskap, tips och råd.
Stockholm Exergi delar med sig av sina tips på hur ni i styrelsen kan minska bostadsrättsföreningens energibehov - nu när det behövs som mest inför den kyla och uppvärmningssäsongen som komma skall. Advokatbyrån Pedersen är specialister på entreprenadjuridik och är på plats för att hjälpa er tolka lagar, regler och förordningar som gäller vid olika typer av entreprenader som föreningen utför. Medverkande: Julius Kis från Stockholm Exergi och Jan Andersson från advokatbyrån Pedersen.
I veckans Borättkväll får ni hänga med på en renovering ur två perspektiv. Ur det ena perspektivet, får vi reda på hur vi specifikt ska tänka kring våra hissar – När är det dags att renovera en hiss eller när ska vi byta ut den? Det andra perspektivet står projektledaren för. Lyssna på tankegångarna från en erfaren projektledare som berättar hur ett projekt bör gå till från start till mål och vilka krav föreningen ska ställa på sin projektledare. Medverkande: Daniel Nyman och Jonathan Dahlberg från MOTUM, via dotterbolaget Vinga Hiss och Borätt Forum Projekt
Laddfrågan har varit het ett tag och många föreningar har kanske hunnit installera några stolpar. När styrelsen trodde huvudbryn var över, dök nya frågor upp. Administration.. Debitering. Något som även kan orsaka huvudbry för styrelsen och onödiga kostnader för föreningen är borttappade nycklar. Vilka egenskaper ska ett bra låssystem ha? Och är digitala låssystem verkligen säkra när data-hackers är i farten eller strömförsörjningen svajar? Kvällens experter: Christer Wiberg, country manager på iLOQ och Borna Rowshani, EV charging solutions vid Vattenfall Incharge.
Har verkligen entreprenaden utförts korrekt? Hur hittar ni rätt besiktningsman, och när behöver ni en? Vi hälsar SBR varmt välkomna till denna kväll där du får lära dig mycket om besikningar för bostadsrättsföreningar. Medverkande: SBR Byggingenjörerna
En komplett kväll för er som funderar på eller har beslutat att skaffa solceller. En ny solcellsanläggning eller en takomläggning kan hålla i 30, 40 eller 50 år fram i tiden. Med en så lång livslängd gäller det att samla på sig kunskap innan ni drar i gång entreprenaden. Oavsett om ert tak behöver omsorg eller om ni brinner för solens strålar är detta kvällen för er. Medverkande: CC Plåt Friendly Power
Räntehöjningar, kraftigt ökade kostnader för vatten, fjärrvärme och el spräcker tidigare kalkyler för hur er bostadsrättsförening ska tänka inför höstens budgetarbete! Flertalet föreningar måste höja sina avgifter, men med hur mycket? Har er förening lån som förfaller i höst? Då kommer räntekostnaden att öka betydligt! Har er förening underhållsåtgärder som måste utföras? Det kommer att bli väsentligt dyrare än innan pandemin! Hur kommer föreningens driftskostnader med el, vatten och värme att utvecklas? Höstens budget blir förmodligen den viktigaste budgeten er förening kommer att göra. Kvällens experter Arturo Arques – Swedbank & Sparbankernas Privatekonom, allas vår guru inom bostadsekonomi, samt Thomas Lindman – ekonomisk förvaltare på Storholmen Förvaltning sedan 30 år.
Några av de frågorna som behandlas är bland annat hur styrelsen kan tänka runt avgiftsändringar, ombildning av hyresrätter till bostadsrätter samt den ständigt återkommande frågan om tolkning av stadgar. Frågor som rör skador, ansvar, försäkringar och premier är såklart högaktuellt i dessa tider när vi vill undvika onödiga kostnader vilket är huvudfokus för en av kvällens experter. Medverkande: Eric Rubenson – Bolander & Co, Linn Gilbertsson och Veronica Karlén – Styrelsesupport Borätt Forum
Efter en mycket populär sändning under hösten där Värmex delade sin kunskap om klimatavtryck, värmekostnader och injusteringar är dem tillbaka för del två och kommer nu tala om varmvatten. • Behöver du vänta länge på varmvattnet? • Är varmvattnet inte varmt? • Hur vet man att husets varmvattenanläggning är legionellasäkrad? Värmex kommer förklara hur tappvattenanläggningarna i huset fungerar, vad som kan gå fel, och vilka lösningar som finns på vanligt förekommande och kända problem. Varmt välkomna till denna lärorika sändning - som vanligt kommer ni som kollar live även kunna ställa era frågor direkt till dagens experter.
Om du har märkt att ni har sprickor i fastigheten, exempelvis i fasaden, kan det vara ett tecken på en sättning – det vill säga att huset sjunker. Hör mer om hur ni i styrelsen kan rädda er fastighet från större skador under denna Borättföreläsning.
I detta avsnitt informerar Thomas Frankborn från Dipart om renoveringar av tak, fasader, balkonger, inglasningar och loftgångar. I vilken del av fastigheten bör man börja sin renovering och räcker det med att laga det som är trasig eller uttjänt eller behöver allt bytas ut? Finns det synergieffekter av att göra flera saker samtidigt när renoveringen ändå är i gång? Och när på året är det bäst att starta sin renovering och ombyggnation?
Erfarna elektriker från Gullikssons El delar med sig av de vanligaste felen och problemen de stöter på ute i bostadsrättsföreningar. Med dagens moderna elteknik öppnas möjligheter, där den hjälper er att möta nutida krav och förbättringsmöjligheter – ta reda på vad som gäller för er förening under kvällens gång!
Kanske finns utrymmen i din brf som går att använda på ett smartare vis? Lokaler som idag hyrs ut, en vind, den extra tvättstugan eller gemensamhetslokalen – kan den göras om till bostäder och vad innebär det? Hur går man tillväga, vilka fallgropar finns och hur får föreningen till ett lyckat projekt? I sändningen går vi igenom processen från start till mål. Alexander Pishkoo tillsammans med sina medarbetare på Lokaltillbostad.nu stöttar brf-styrelsen i att identifiera ytor av vad som tidigare varit vindsförråd, tvättstugor, kontor- och affärslokaler, att omvandla till bostäder i bostadsrättsföreningar.
Nichlas Lundbäck från Tubus Systems förklarar fördelarna med relining, en teknik där man renoverar spillvattensledningar från insidan. Med denna teknik kan ett gammalt avloppsrör omvandlas och bli som nytt rör på kort tid och man slipper 90% av allt avfall som blir vid ett stambyte. Detta är ett mycket kostnadseffektivt sätt att renovera på och det bidrar även till mer hållbara fastigheter. Vår andra gäst är Eric Rubensson från Bolander & Co informerar om vilka försäkringar som krävs att föreningen och den enskilda medlemmen har, för att ha ett fullgott skydd när olyckan är framme och undvika stora kostnader. Vilket ansvar har föreningen och vad ska medlemmen stå för själv vid t.ex. återställning av lägenheter efter vattenskada?
Olivia Wästberg och Anna Häkkinen pratar om förändring av lägenhet med fokus på när en bostadsrättshavare önskar införliva mer yta till en befintlig bostadsrätt. Om man köper till exempel en råvind, eller annan yta och vill införliva den med sin befintliga lägenhet, vilka juridiska konsekvenser skulle en sådan förmedling medföra? Joakim Runesson Brandfokus pratar om brandceller. Genom att ha täta brandceller köper ni tid för brandkåren, minskar era skador på fastigheten och utrymning kan ske säkrare. Kontrollera era brandtätningar och rädda liv samt egendom.
Den 1 januari 2023 träder den nya lagen om sopsortering i kraft i Stockholm och senast 2024 i resten av landet. Vi gästas av Martin Ahlström från Sophia Miljösystem som guidar er förening i hur bostadsrättsföreningar ska hantera denna fråga. Martin presenterar även en smart lösning som separerar matavfall från restavfall för fastigheter med befintliga sopnedkast, en enkel service med mindre underhåll. Lösningen ger ett bättre sorterat avfall och lägre avfallskostnader som resultat. Sophia Miljösystem har mångårig erfarenhet från branschen.
Hur upptäcker man en fuktskada i tidigt skede, vad finns det för tecken att uppmärksamma? Att upptäcka ett läckage/fuktskada i tidigt skede kan spara enorma kostnader samt tid för sanering och återställande. Och hur vet man om det finns asbest i föreningens lägenheter, var finns asbest mest troligt? Det finns forfarande en hel del lägenheter med asbets som isolering. SSG Nordic är med oss denna kväll för att ge er i styrelsen tips och råd.
En fullspäckad föreläsning med Boappa - appen för dig och dina grannar. Under denna föreläsning får du, via en livedemo, få se hur Boappa förenklar och effektiviserar arbetet för dig och dina styrelsekollegor. Du kommer även få ta del av smarta tips och knep som på ett enkelt sätt ökar engagemanget hos föreningens medlemmarna och därigenom bidrar till en ökad trivsel och känsla av trygghet. Boappa är Sveriges största app för kommunikation i bostadsrättsföreningar och används runt om i hela landet.
Micke Östlund från BM Luft gästar oss och talar om ventilation och vikten av att få in utelufttillförsel till lägenheterna. Vad gör man när det börjar blåsa kallt? Stänga igen uteluftsdon eller springventil är ingen toppenidé, det skapar istället en mängd andra problem. Micke kommer att förklara och ge tips på hur man bör agera för att ventilationen ska fungera på bästa sätt.
Vi gästas av Patrik Karlsson från Presto som pratar om systematiskt brandskyddsarbete. Enligt gällande lagkrav är vi alla skyldiga att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete med kontinuitet och kontroll. Man behöver på ett organiserat och strukturerat sätt dokumentera, kontrollera och följer upp brandskyddet i en fastighet. Det krävs också utbildning och kunskap hos styrelsen, detta är dock inte så komplicerat som det låter. Högre inflation, stigande ränta och kriget i Ukraina oroar många hushåll i Sverige idag. Arturo Arques från Swedbank och Sparbankernas privatekonom, kommer och berättar om effekterna på bostadsmarknaden och de svenska hushållens plånböcker. Detta är ett gyllene tillfälle för den som vill veta mer om svensk bostadsmarknad och ekonomi.
Borättkväll med fokus på stammar och våtutrymmen. Behövs verkligen ett stambyte eller skulle det räcka med en relining? Hur skiljer sig dessa åtgärder åt? Urban Bladin kommer att förklara skillnaden och ge tips och råd på hur man bör tänka inför dessa stora renoveringar. Medverkande: Urban Bladin, DWOQ Project Management
En unik kväll där vi grottar ned oss i styrelsearbete! Med oss under kvällen medverkar tre styrelseledamöter med olika profiler. De delar sina bästa tips, berättar från egna erfarenheter om styrelsearbetet i en bostadsrättsförening.
Denna kväll har vi Stockholm Exergi i vår studio och vi diskuterar högaktuella frågor kring energi samt smarta energilösningar. Hur bör styrelsen tänka och jobba med energifrågor och vilken tidshorisont bör man ha?
Det saknas fortfarande många godkända skyddsrum i Sverige, rapporterar TV4. Trots att över ett år gått sedan MSB uppmanade fastighetsägare att se över lokaler efter invasionen av i Ukraina har bara sju kontroller utförts av Sveriges cirka 64 000 skyddsrum visar TV4 Nyheternas granskning. Den 3 mars 2022 diskuterade vi på en Borättkväll om högaktuella frågor kring skyddsrummets syfte och funktion, lagar och regler för skyddsrum, årligt underhåll och mycket mer. Inom två dygn skall ett skyddsrum kunna vara iordningställt så att det kan utgöra ett skydd för människor i närheten. Det är ägaren till det hus där skyddsrummet finns, d.v.s. föreningen som bär ansvaret för att skyddsrummet fungerar och är utrustat som det skall. Medverkande: Presto
I Sverige anmäls över 22 000 bostadsinbrott per år och är vardagliga problem i bostadsrättsföreningar. Nycklar är på vift, obehöriga tar sig in i brf:ens trapphus, lokaler och utrymmen. Och hur ska man undvika att säkerhetsbrister för de boende uppkommer? I detta avsnitt kommer vi att diskutera med våra experter om säkerhetsdörrar, portar och digitala nycklar.
Borättlunch där vi besvarar frågor kring balkonginglasningar för bostadsrättsföreningar. Vi reder ut begreppen kring frågor som: Vem är det egentligen som ansvarar för balkongerna, är det föreningen eller den enskilde lägenhetsinnehavaren? Är det sant att det inte kostar någonting för brf:en när lägenhetsinnehavarna väljer att glasa in? Vad behöver styrelsen tänka på när de väljer inglasningsleverantör?
Vi tar upp hur styrelsen tillgodoser medlemmarnas behov av att tanka sina bilar. Borna Rowshani kommer dela med sig av insikter och berätta om de fyra viktigaste frågorna för en styrelse att tänka på inför elektrifieringen av parkeringsplatserna i brf:en. Jan Pedersen och Sara Andersson från Advokatfirman Pedersen är specialister på entreprenadjuridik och är på plats för att hjälpa er tolka lagar, regler och förordningar som gäller vid olika typer av entreprenader som föreningen utför.
Hur tänker styrelsen rätt från början när föreningen ska investera i en både miljömässig och driftnetto-positiv investering? Och hur gör man med taket? Vilket underhåll krävs för vår förenings tak? Denna kväll går vi igenom olika typer av underhåll och översyn. Men när man väl ska byta tak, vad ska man tänka då? Tilläggsisolering? Plåt? Pannor? Platt kontra vinklat? När solcellerna är monterade, hur gör man med snöskottningen?
Teknisk förvaltare från Storholmen Förvaltning och revisor från Rävisor går igenom vad de tycker är de viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till föreningens underhållsplan samt planerat underhåll. Hur ska en underhållsplan se ut? Vad ska den innehålla? Hur använder styrelsen underhållsplanen på bästa sätt? Samt hur samspelet mellan föreningens årsredovisning (K2/K3), föreningens stadgar, hur sätta medlemsavgifter och arbeta med långsiktig budget.
Lars Svingdal från Borätt Forum – hur rådgivning hjälper styrelser att tänka inför EMD-åtgärder (energi, miljö och digitalisering) i föreningen. Peter Gustafsson från KTC lyfter varför det är viktigt att ha full kontroll på sin fastighet. Genom en samlad bild av föreningens ventilation, vatten och värme kan föreningen få bästa möjliga boendekomfort till lägsta möjliga pris. Lars Hansson från Bauer Watertechnology talar om vad man kan göra åt ojämn värme i lägenheter, varmvatten och dricksvatten. Underhålls- drifts- & energikostnader. Enkelt att spara pengar med rena rörsystem!
Jesper Fallenius från Bredband 2 informerar om hur bostadsrättsföreningen ska kunna använda internet på en daglig basis utan krångel och onödigt dyra räkningar, behöver ni välja rätt internetlösning för föreningens behov. Under denna lunch får ni de viktigaste kunskaperna för en bostadsrättsföreningen att ha vid val av bredband.
Arturo Arques Swedbank och Sparbankernas privatekonom går igenom hur man räknar ut värdet på sin bostadsrättsförening. Riitta Carnestedt som är säkerhetskonsult berättar om vilka säkerhetslösningar behövs i en brf, och om myndighetskrav, lagar och regler som finns för en brf när det gäller säkerhet. Vad är den svagaste länken när det gäller föreningens säkerhet?
Vi talar om frågor runt omkring styrelsearbete, och vad som kan hjälpa det framåt. Om det blir nattsvart i huset sent på kvällen eller helgen, då är det bra att ha jour att ringa till. Jimmie Allen från Gullikssons El berättar fördelarna med el-jour. Fastighetsförsäkringen är ett absolut måste för föreningen, men vilken är bäst för just min förening? Hur ser ansvaret ut i t.ex vattenskador – idag är Eric Rubenson från Bolander & Co med och delar med sig av sin långa erfarenhet. Att styrelsen i många juridiska frågor behöver stöd vet Linn Gilbertsson från Borätt Forums Styrelsesupport. Passa på att ställa dina frågor i programmet.
Nichlas Lundbäck från Tubus - Genom relining renoveras dina avloppsrör och blir som nya utan att du behöver riva ut gamla rör eller befintliga stammar. Mattias Wärnegård KTC – Vi talar inomhusklimat och hur vi kan säkerställa att vi har hållbara energilösningar i våra fastigheter. Kan solenergi integreras på ett fiffigt sätt? Mikael Östlund BM Luft – Har du luft värd att andas? Att luften är så ren som möjligt från föroreningar är en av förutsättningarna för god hälsa.
Vi diskuterar kring husets inre funktioner. Medverkande: Jan Larsson - Hisskonsulterna, Mattias Wärnergård - KTC, Nichlas Lundbäck - Tubus Systems, Mathias Edstråle - Certego.
Hur gammal ska en elledning vara för att klassas som gammal? Gemensamhetsel – vad är det och varför har man det? Ska vi ta in hjälp med projektledning? Eller kan vi ro projektet i land själva? Medverkande: Jimmie Allen, Gulliksson El och Urban Bladin, DWOQ Project Management.
Vi diskuterar kring säkerhet när det gäller brand, el, dörrar och lås. Medverkande - Jonas Gulliksson Gullikssons El, Joakim Runesson Brandfokus, Richard Malmstedt Secor och Christer Wiberg iLOQ
Hasse Johansson och Danilo Bruno från CC Plåt berättar om hur styrelsen bör tänka om underhåll, besiktningar samt hur man ska ta hand om föreningens tak för att öka livslängden. Hur styrelsen bör tänka om besiktningar.
Vi pratar säkerhet i entré och trapp. Medverkande - Richard Malmstedt Secor, Christer Wiberg iLOQ, Peter Niemeyer, Borätt Forum Rådgivning.
När grannsämjan tryter, vad kan styrelsen göra? Vi går igenom regelverket i föreningen och hur man kan använda det på bästa sätt. Medverkande: Jurideko Fastighetspartner
Vi lyfter frågor om tak och fasadrenovering. Medverkande: Dipart Entreprenad och DM Tak
Idag behöver våra egendomar och tillhörigheter mer skydd än någonsin tidigare. Hur kan vi som boende känna oss tryggare? Möt iLOQ, världsledande inom digitala lås. En nyckel till allt – är det möjligt?
Vi lyfter frågor om laddstolpar samt dränering och markskötsel. Medverkande: Gullikssons El Västerorts BMF
Vi talar om solceller och hur ni kan främja träning och fysisk aktivitet i er brf. Medverkande: P-O Osbeck, Eleiko och Mikael Bergbom, Friendly Power
Borättkväll då Per Melin från Gerox berättar om en välbeprövad energilösning, nämligen bergvärme. Vi lyfter även den fråga som verkligen ligger i tiden och det är laddstolpar. Borna Rowshani och Peter Nyström från Vattenfall InCharge delar med sig av värdefull kunskap och tips i denna komplexa fråga.
Står din styrelse inför ett stambyte? En vanlig utmaning vid badrumsrenovering och stambyte för föreningen, är att både kostnader och leveranstider för projektet drar i väg. För alla boende innebär det en temporär utflyttning och det är inget som någon önskar. Korta renoveringstider är helt enkelt synonymt med god ekonomi och nöjda boende. PreBad presenterar en komplett renoveringslösning anpassad till både fastighetsägarens och boendes behov, vad sägs t ex om en renovering med stambyte som levereras på 10-12 dagar? Eller en badrumsrenovering utan stambyte på 5-7 dagar? Välkomna att lyssna på Anders Byström från PreBad som under dagens Borättlunch kommer berätta hur det är möjligt att snabbt, smidigt och kostnadseffektivt både renovera badrum och/eller byta stammar.
Vem ansvarar för föreningens brandskydd? Vi går mot höst och vinter med allt fler tända ljus i lägenheterna. Vem ansvarar för föreningens brandskydd, och vad gör vi om olyckan är framme? Hur fungerar föreningens försäkring? Varje år kostar vattenskador oerhört mycket pengar i våra föreningar. Hur fungerar föreningens försäkring, hur ser premierna ut, och vad gör vi när vattnet väl börjat läcka? Medverkande: Eric Rubenson, Bolander & Co, Joachim Ferraresi, Presto och Jacob Bellstam, Borätt Forum Styrelsesupport
Kan man göra förebyggande underhåll så det där jobbiga stambytet kan skjutas upp lite till? Hur ska man göra för att alla inblandade parter ska vara nöjda efter entreprenaden avslutats? Medverkande: Gunnar Hansson från Avloppsteknik, Jens Hoffman från Dipart
Det är viktigt att ha koll på bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Tyvärr går hälften av föreningarna med underskott och en femtedel spar inte en krona. Det är inte bra. Det betyder att många föreningar bygger upp ett upplåningsbehov som gör att de behöver finansiera framtida renoveringar och mer omfattande underhållsarbeten med lånade pengar. Medverkande: Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom
Nästan 40% av det som vi slänger i soppåsen är matavfall och i Stockholmsregionen till exempel sorteras bara 25% av allt matavfall. Det finns många orsaker till detta, vi kastar alldeles för mycket mat och våra städers infrastrukturer sätter käppar i hjulet för återvinning. Medverkande: Zsolt Szabo och Tommi Harmaala, Moderna Återvinningslösningar AB, Lars Lundberg U:son och Birgit Dahlberg Uson Miljöteknik.
I detta avsnitt tar vi upp hur underhållsplan, likviditetsprognos och budget hänger ihop. Dessa tre delar är helt beroende av varandra för en välmående fastighet och för föreningens ekonomi. Vi tar även upp hur samspelet mellan dessa ska se ut och vikten av att ha en 50-årig underhållsplan. Medverkande: Storholmen Förvaltning Teknik, Patrik Zytomierski Storholmen Förvaltning Ekonomi, Sabina Rubinstein och Sebastian Verrone
Hur sänker man sin fjärrvärmeanvändning- och kostnad? Var tar alla kWh vägen? Vad kan man göra om det är ojämna inomhustemperaturer i lägenheterna? Injustering, vad betyder det och när är ett system injusterat? Varför låter det från elementen? Varför drar det kallt från fönstren? Hur sköter man om sitt värmesystem? Medverkande: Olle Engström och Marcus Persson, Värmex Lars Svingdahl och Peter Niemeyer, Borätt Forum rådgivning
Värdefulla tips på vad ni bör tänka på vid upphandling och kontraktsskrivning samt hur man ska tänka och planera kring underhåll av fastigheten. Medverkande: Pedersen Advokatbyrå, Sara Andersson Andrés Måler, André Andersson Hisskonsulterna, Jan Larsson
Medverkande: SSG Nordic Brandfokus, Joakim Runesson Bolander & Co, Eric Rubenson
I detta avsnitt tar våra experter upp vad man som styrelse ska tänka på för att styrelsearbetet ska bli både effektivt, och inte minst, roligt i höst.
Har ni i styrelsen koll på hur era brandceller ser ut, är dom intakta? Genom att ha täta brandceller köper ni tid för brandkåren, minskar era skador på fastigheten och utrymning kan ske säkrare. Genom att kontrollera era brandtätningar kan ni rädda liv samt egendom. Från Brandfokus har vi med oss Sarah Cromell, den vassaste brandtätaren i Sverige som berättar mer och svarar på era frågor.
Tillsammans med Vattenfall Incharge går igenom allt som föreningen behöver tänka på nu när det är dags att installera laddstationer till föreningens medlemmar.
Vi fördjupar oss i frågor som man ställs inför när det är dags för upphandling; Är det billigare för styrelsen att själva försöka ro projektet i land, eller ska ni ta hjälp av ett proffs? Vad kan hända? Är det så svårt egentligen? Hur gör man en förfrågan från A-Ö? Gäster: Fredric Larsson och Urban Bladin projektledare från DWOQ Project Management.
I detta panelsamtal belyser vi vikten av en grundlig överlämning och ansvarsfördelningen i en styrelse. Vi tar upp frågan hur man lyckas få en väl fungerande styrelse som drar åt samma håll och samtidigt har högt i tak vid diskussioner. Elin och Fredrik lyfter frågan om vikten av ordentlig överlämning av föreningens ekonomiska material. Gäster: Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom och tillika mångårig ordförande i brf. Kent Andersson, ordförande i brf Gåshaga Pirar 5. Kent har sedan 1992 suttit i olika brf-styrelser och som stämmoordförande. Fredrik Löhr och Elin Ståhl, båda ekonomer från Storholmen Förvaltning.
Underhåll är viktigt och också hur det görs. Hur undviker vi onödiga renoveringar? Och när är det rätt att göra vad? Hur viktigt är det första intrycket i och runt fastigheten? Hur tänker en potentiell lägenhetsköpare vid första anblicken av en förening, både inne och ute? Hur påverkar det allmänna intrycket föreningens medlemmar? Är det så att vi får ett större engagemang när det är fint runt om oss? Gäster: Roger Sigrén, Garageportexperten Sverige AB André Andersson, Andrés Måleri Anita Ek, Ek & Co Fastighetsförmedling
Grönt är skönt. Det vet vi alla. Vad som kanske inte är självklart, är hur världen hållbarhetsutmaningen översätts i vår brf-vardag och vad vi kan göra för att bidra. Detta ska vi reda ut under torsdagens Borättkväll. Föreläsare: Mattias Goldmann, hållbarhetschef Sweco Johan Nuder, författare av boken “Bostadsrättsföreningens lilla gröna” Mattias Lindblom, sälj- och marknadsansvarig Vattenfall Incharge Mikael Östlund, BM Luftbehandling Peter Gustavsson, regionschef Stockholm på KTC AB
Borättkvällens experter, juristerna Johanna Kern från Jurideko Fastighetspartner och Eric Rubenson från Bolander & Co. Det finns mycket man kan bråka om i en förening. Problemen kan vara både stora och små, men gemensamt är att de ställer till det för både styrelse och medlemmar. Bråk kring tvättstuga och uteplats är exempel på problem som engagerar både styrelse och medlemmar. Hur ska man hantera den som mår psykiskt dåligt under pandemin? Vad kan styrelsen göra för att motverka olovliga andrahandsuthyrningar?
Hur hänger underhållsplan, likviditetsprognos och budget ihop?
I en brf ses ofta stambytet som den mest omfattande renoveringen. Ett stambyte påverkar föreningen på flera sätt. Bökigt för medlemmar, stora kostnader för föreningen, långdragna projekt - listan kan göras lång och det är nog därför många ser på sina stammar med fasa när det närmar sig i underhållsplanen Kvällens expertpanel: Gunnar Hansson – Avloppsteknik Svenska AB Anders Byström - Prebad AB Nichlas Lundbäck - Tubus System Ronnie Kilman - Frakka
Borätt Forum Webbinar i samarbete med Jurideko Fastighetspartner. Ämne: Hyresstöd till hyresgäster i bostadsrättsföreningar. Hur ska föreningen agera och hur ser processen ut för föreningen? Vad är det för regler som gäller, finns det riktlinjer för vilka som kan få stödet? Hur får föreningen tillbaka sina pengar?