På grund av pandemin har många blivit av med sina jobb. I veckan släppte Arbetsförmedlingen nya siffror som visade att minst 18 000 har blivit varslade de senaste veckorna. Nu har Finansinspektionen uppmanat bankerna att vara ”extra generösa” i bedömningar kring bolån.

Borätt Forum har pratat med Arturo Arques, Privatekonom på Swedbank och sparbankerna, om hur bolånen påverkas av Coronapandemi. Han berättar att om man blivit varslad på grund av pandemin kan man ta kontakt med sin bank och be om hjälp.
– Om du har förlorat jobbet på grund av det som hänt så har du möjlighet att vända dig till banken och få anstånd till amorteringar, den möjligheten har man alltid haft. Skillnaden nu är att man som bank är mer generös. Banken ska vara generösare i sin bedömning. Men det är fortfarande upp till banken att bedöma, Säger Arturo och fortsätter
– Sen är det en exceptionell situation i dag, då många har påverkats på väldigt kort tid.
Sveriges banker har fått direktiv från Finansinspektionen att vara mer generösa i sin bedömning när det kommer till människor som tappat sina jobb på grund av coronaviruset. Det nya direktivet innebär att bankerna ska ge låntagare möjlighet att minska eller pausa amorteringarna vid särskilda skäl. Dock nämns ingen tidsaspekt för hur lång tid bankerna ska ge sina kunder till exempel amorteringsfria månader. Arturo menar att det är omöjligt att säga, men vill styrka att bankerna alltid kommer försöka hjälpa sina kunder.
– Det beror helt på vad som händer i övrigt på arbetsmarknaden. Tyvärr har jag inget svar på det. Förhoppningsvis inte länge, för vi vill alla väl. Vi hoppas att folk som hamnar i en svår situation tar sig ur den så snart som möjligt.
– Banken finns för att hjälpa kunderna, så har det alltid varit. Det är vad alla banker vill, säger Arturo.
Kommer ni gå så långt att ni ger kunder en ”räntepaus”?
– Jag kan inte uttala mig om det. Det är en fråga som bestäms av personal som arbetar med kreditgivning och det gör inte jag. I dag är det lite av ”hela havet stormar”. Börsen kan stiga sju procent en dag, och sen ner igen lika mycket. Allt beror på vad som händer här i Sverige och i vår omvärld, främst i Europa och i USA. Ytterst handlar det om hur lång och djup nedgången i konjunkturen blir och hur väl företagen och hushållen klarar av att hantera konjunkturnedgången, säger Arturo Arques.

Hur kan det här påverka Sveriges bostadsrättsföreningar?
– Förhoppningsvis inte så mycket. Historiskt har medlemmar varit duktiga på att betala sina månadsavgifter, och räntan ligger sannolikt kvar på en låg nivå. Undantaget är föreningar med en stor andel hyresintäkter. De kan drabbas av hyresförluster.
Bostadsrättsföreningarbedriver ingen kreditgivning och har egna utgifter. Att hoppas på att medlemmar ska få anstånd från att betala månadsavgifter är nog att hoppas på för mycket. Hyresgäster behöver man dock hantera extra varsamt. Det är bättre att få in en hyra sent än aldrig, säger Arturo.
Om man som bostadsrättsinnehavare hamnar i en situation där man måste välja mellan att betala banken eller bostadsrättsföreningen är Arturo tydlig med vad som ska prioriteras.
– Avgiften till bostadsrättsföreningen ska prioriteras, det tycker även banken. Annars kan du förlora din bostadsrätt, och då kan du tvingas sälja, vilket inte är till gagn för vare sig banken eller lägenhetsinnehavaren. Det säger jag både som bankman och ordförande i en bostadsrättsförening, säger Arturo Arques och tillägger:
– Det ska inte tolkas som att det är oviktigt att betala ränta och amortering. Det är också jätte viktigt. Men tak över huvudet behöver alla och bostaden ligger som pant och säkerhet för bolånen. Så måste du prioritera – betala månadsavgiften först och prata sedan med banken om hur du betalar ränta och amortering.