AnnonsMiele

Att hyra ut via Airbnb

5 jun 2017

Det blir allt vanligare att hyra ut sitt boende via Airbnb. Därför är det viktigt att föreningen vet vad som gäller och har en policy om frågan kommer upp.

Om en medlem vill hyra ut hela sin bostadsrätt via Airbnb vill hyra ut en del av sin lägenhet måste hen få godkännande av styrelsen, oavsett hur länge bostaden ska hyras ut. Men trots att Airbnb ökar lavinartat har många bostadsrättsföreningar ingen tydlig policy hur den här typen av andrahandsuthyrningar ska hanteras.

Eftersom Airbnb kan ses som hotellverksamhet har föreningen ingen skyldighet att ge sitt godkännande till andrahandsuthyrning. Vissa föreningar väljer ändå att godkänna andrahandsuthyrningar via Airbnb, några enbart under vissa säsonger som under sommaren eller vintermånaderna. Andra säger blankt nej. Oavsett hur man vill göra är det viktigt att föreningen skapar en tydlig policy kring vad som gäller. Och vill man till exempel tillåta uthyrning till en viss del bör detta bestämmas på en stämma eller liknande. 

Oavsett hur man vill göra är det viktigt att föreningen skapar en tydlig policy kring vad som gäller. Och vill man till exempel tillåta uthyrning till en viss del bör detta bestämmas på en stämma eller liknande. 

Om en bostadsrättsinnehavare däremot vill hyra ut en del av sin lägenhet och använda resterande delar av lägenheten själv behövs inget godkännades av styrelsen. Det innebär att den som vill skulle kunna hyra ut till exempel ett rum via Airbnb. Viktigt är dock att den/de inneboende inte stör eller på annat sätt medför men för resten av föreningen. 

 

Föregående artikel Hyresnämnden sa nej till andrahandsuthyrning
Nästa artikel Skillnaden mellan utbetalning, utgift och kostnad

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här