AnnonsMiele

Banken som satsar på lärande

6 mar 2012

När tidningen Privata Affärer rankade banker vann Sörmlands Sparbank titeln ”årets folkbildare”. Banken ger skolbarn grunden till ett livslångt lärande, var motiveringen.

– Sparbanksrörelsen har ju varit ett folkbildningsprojekt sedan början. Vi har valt att satsa på ungdomar och därför stöttar vi skolan i vårt område, säger Joacim Lindgren, VD för Sörmlands Sparbank. 
Sörmlands Sparbank betalar så att alla skolor i Sörmland har tillgång till Nationalencyklopedin på internet, skolorna kan få hjälp i arbetet med mobbning av organisationen Friends, banken har en entreprenörsutbildning för ungdomar under somrarna och så kan den ge stöd till de skolor som vill genomföra pedagogiska projekt. Dessutom har Sörmlands Sparbank haft kurser för äldre om hur man handlar och betalar via nätet.
– Det ligger nära hur vi arbetade ursprungligen, då undervisade vi mycket om vikten av sparande och av att ha en budget, för att lönen skulle räcka. I dag har vi en ungdomsansvarig som undervisar i vardagsekonomi i skolorna säger han. 
Banken har också haft utbildningar för bostadsrättsföreningars styrelser, men sådana kurser håller man inte just nu. 
– Jag ser ett större behov av det framöver, bostadsrättsföreningarnas ekonomi har betonats för lite. Det tror jag kommer att förändras, för nu är boendet ofta högt belånat och priserna ser ut att sjunka. 
Joacim Lindgren har en ganska tydlig bild av han skulle vilja lägga upp en kurs för bostadsrättsstyrelser:
– Det är inte alltid att föreningstekniken fungerar så bra, så en bit om det skulle vara med. Sedan skulle det handla om ekonomin; finansiering, hur man skapar en bra mix av lån med olika löptider, amortering och buffertar. 
Han skulle också vilja ta upp frågor som hur man ska hantera kommersiella hyresgäster, hur man ska förhandla. 
– Att sitta i en bostadsrättsförenings styrelse kräver kompetens och den är det ibland lite si och så med. Min känsla är det är ganska vanligt att man har för dåliga planer och för lite långsiktighet i styrelserna, säger han. 
Vad tjänar ni på att ägna er åt folkbildning? 
– Sparbankerna är ägda av kunderna, vi har inga aktieägare som kräver stora utdelningar. Folkbildning är fortfarande en del av vårt uppdrag; vi vill vi vara nyttiga i området vi verkar i och bidra till att det utvecklas, slår Joacim Lindgren fast.

Föregående artikel Webbverktyg förenklar jobbet för styrelsen
Nästa artikel Banker lånar gärna ut

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här