AnnonsMiele

Banker lånar gärna ut

6 mar 2012

Många av landets lokala fristående sparbanker är med och finansierar de stora renoveringar och underhållsarbeten som görs på bostadsrättsföreningarnas fastigheter. – Vi är positiva till energibesparande åtgärder, berättar Sture Kjell, vice vd och kreditchef på Sparbanken Lidköping.

Banken i den första staden vid Vänern (grundad år 1446) har funnits i 175 år och fyller en viktig funktion i bygdens utveckling. De senaste åren har det handlat mycket om stamrenoveringar, inglasning av balkonger och fönsterbyten.
– Vi är allmänt inne på bostadsrättsföreningarnas finansiering, säger Sture Kjell. Det handlar om många miljontals kronor.
Lidköping är en mycket expansiv kommun där det byggs mycket nya bostadsrätter och villor. Hittills har det varit lätt att sälja sin bostadsrätt.
– Vi höjer ingen varningsflagg för lån till just bostadsrättsföreningar. Vi är bara positiva. Det har varit ont om lägenheter i Lidköping länge och det finns få lediga bostadsrätter, säger han.
När en förening vill låna till energibesparingar tittar banken i vanlig ordning på den kalkyl som gjorts. Sedan lämnas offert i konkurrens med andra banker.
– Många föreningar i Lidköping har en bra ekonomi och fungerar väldigt väl, säger Sture Kjell.
För att kunna genomföra renoveringar har de flesta föreningar en underhållsfond.
Resten som behövs får banken gå in med, i Sparbanken Lidköpings fall som ensamfinansiär.
– Man ska i föreningarna tänka på att avsätta pengar till underhållsfonden. Det gäller att bunkra pengar och inte bara tänka på månadsavgiften, menar Sture Kjell.

Föregående artikel Banken som satsar på lärande
Nästa artikel Extern förvaltningshjälp, behövs det?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här