AnnonsMiele

Bankerna väljer att låna ut till de stora bostadsrättsaktörerna

25 dec 2013

De stora bostadsrättsbyggarna tar låneutrymmet innan lånetaket är nått för banken. Något som kan drabba de mindre föreningarna.

Ett glädjebesked för br-föreningarna så här påpassligt inför det nya året: Riksbanken sänkte reporäntan i december med 0,25 procentenheter.

Storbankerna i sin tur har inte varit lika frikostiga utan deras sänkningar rör sig runt 0,15 procentenheter.  Men har föreningen rörligt lån, i alla fall en del av lånet, kan det betyda besparingar på tiotusentals kronor per år. Pengar som kan användas till roligare saker i föreningen än att bara betala räntor.

Magnus Lambertsson, försäljnings- och marknadschef på Skanska Nya Hem:

– Självklart påverkar räntesänkningen föreningarna positivt  som i de flesta fall får sänkta räntekostnader om inte hela lånet är bundet. Speciellt för bostadsrättsföreningar som är högbelånade kan det handla om många kronor som tjänas in varje år, säger han.

Borätt Forum har ju varit i kontakt med flera bostadsrättsföreningar som har haft problem med bankerna; lånevillkoren har varit sämre än vad de haft som privatpersoner av bostadslån. En del bostadsrättsföreningar har till och med blivit nekade lån.

– Det är inte riktigt min uppfattning att föreningarna får betala en högre ränta än privatpersoner men har en förening väldigt hög belåning så kan bankerna vara restriktiva med lån.  Jag känner till att det på 90-talet var problem för vissa föreningar att få lån men i dag är det ytterst sällan ett problem.

Bostadsrättsföreningar som är nybildade från hyresrätter har ibland haft svårt att få bra lånevillkor från bankerna. Kan det bero på att Skanskas bostäder är nyproduktion som gör att ni inte har stött på detta problem? 

– Det kan bero på två saker. Dels är det så att nästan alla banker har ett ”tak” på hur mycket man vill låna ut till bostadsrättsföreningar per land och region. Detta gör att om banken ligger nära sitt tak så kan de välja att inte ta in så många fler lån just då. I de fallen så prioriterar bankerna ofta de större aktörerna som HSB, Riksbyggen, Skanska och JM före en mindre privat förening. Då kan det hända att de får nej.  Det finns även fall då en mindre förening som precis ombildats får nej då banken bedömer att man inte tagit tillräckligt med marginal för framtida underhåll, exempelvis stambyte.

För privatpersoner som lånar till sina bostäder är ju det eviga dilemmat: ligga på rörliga lån och hoppas att reporäntan inte ska gå upp, eller binda lånen. Ger Skanska sina föreningar några tips på hur man som bostadsrättsförening lägger upp sina lån?

– De riktlinjer vi på Skanska ger är att dela upp föreningens lån i fyra olika delar: Ett lån som är rörligt, ett bundet lån på två år, ett som är bundet i 3-4 år och det fjärde lånet bundet i 5-6 år, säger Magnus Lambertsson.

Föregående artikel Att engagera sig eller inte
Nästa artikel Ett bättre skalskydd gör det svårare för tjuven

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här