Regeringen har på Folkhälsomyndigheten rekommendation infört restriktioner mot folksamlingar över 500 personer. Även om många föreningar inte har så många medlemmar är det ett tecken på att alla typer av sammankomster bör begränsas i den mån det går.
Bostadsrättsföreningens stadgar styr vilket datum årsstämman ska hållas, något som kan bli problematiskt på grund av coronaviruset. Vi har pratat med Magnus Löfgren, jurist på Jurideko Fastighetspartner, för att klargöra vad som gäller och vad föreningen kan göra om årsstämman måste ställas in.
Kan bostadsrättsföreningen flytta på årsstämman?
– Det strider visserligen mot stadgarna att hålla stämman efter den tid
Styrelsen har en ide om att i kallelsen upplysa att det finns ett ja eller nej svar i dagordningen med bifogade bilagor att kryssa i för medlem och signera, sedan lämna ikryssad dagordning i föreningens brevlåda dagarna innan tänkt årsstämma.
En grupp nyckelpersoner med vald stämmoordförande håller en ”sluten” årsstämma med en sammanställning av kryssalternativen som underlag. Det finns inga motioner eller frågor inlämnade till styrelsen. Vet inte ännu vad juridiken säger om detta förfarande att få en godkänd årstämma.
Det är dessvärre mycket tveksamt om sådan ordning kan godtas enligt bostadsrättslagens bestämmelser. Detta får i det närmaste vara en variant av poströstning, något som generellt sett inte godtas i bostadsrättsföreningar (jfr. 9 kap. 14 § p. 3). Om samtliga medlemmar efter sådan stämma justerar protokollet torde detta kunna godtas. Av praktiska skäl är sådan ordning dock endast lämpligt i mindre föreningar.
Vi rekommenderar en ordning där ombud/fullmakter nyttjas i enlighet med föreningens stadgar – fullmaktsgivarna kan i det fallet ge en instruktion till ombudet hur man önskar avge sin röst.
Med vänlig hälsning,
Johan Hagelqvist
JURIDEKO FASTIGHETSPARTNER STOCKHOLM AB