AnnonsMiele

Blå Jungfrun först med passivlägenheter

20 feb 2014

I november för fyra år sedan var det premiärvisning för Stockholms första passivlägenheter och det var packat med människor i visningslägenheten. Området heter Blå Jungfrun och ligger i Hökarängen i södra Stockholm.

Det är Svenska Bostäder som ligger bakom husen med 97 lägenheter med två-, tre-, fyra- och femrummare. De alldeles nybyggda lägenheterna har bredbandsuttag i alla rum och husen har toppmoderna återvinningscentraler. Precis innanför dörren till varje lägenhet träffar man på en nymodighet som hör framtiden till – en platt bildskärm med pekfunktion. Den heter SBox och håller koll på hur mycket energi man gör av med i lägenheten. Skärmen, som är uppkopplad med både radiomottagare och bredband, är framtagen för att vara enkel att använda. Svenska Bostäder tycker att de boende ska tycka det är roligt att kontrollera sin energiför-brukning och därför har de lagt till ”smiley-figurer” på skärmen som skiftar färg beroende på energianvändning. Grön för låg användning, röd för hög, och så vidare…

VÄRMEN TAS TILLVARA
Det som är utmärkande för passivhus är att de är så pass välbyggda och isolerade så att värmen från människor, belysning och hushållsapparater stannar kvar i byggnaden och kan tas tillvara . I och med detta halveras energibehovet jämfört med vanliga flerbostadshus.
– I princip kan man säga att passivhus är självförsörjande på energi under större delen av året. Det är lägenhetsinnehavarnas livsvanor som avgör inomhustemperaturen, förklarar Allan Leveau, nybyggnadschef på Svenska Bostäder.

Föregående artikel Månadsavgifter för nya bostadsrätter kan chockhöjas
Nästa artikel Webbverktyg förenklar jobbet för styrelsen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här