AnnonsMiele

Borättspriserna gick upp med 20 procent 2009

21 jan 2010

I början på det nya året kan vi se att borättspriserna är uppe på samma nivå som innankrisåren 2007 och 2008. Tack vare Riksbankens räntesänkningar är köpare och spekulanter tillbaks. I snitt ökade priserna med en femtedel.

Sannolikt är det Riksbankens tre stora räntesänkningar under förra året som gjorde att både köpkraft och priser har ökat. I och med sänkningen till 0,25 procent lossnade det ordentligt och från och med juli fortsatte borättspriserna att stiga.

Enligt mäklare och ekonomer har bostadspriserna snarare återhämtat sig än stigit under 2009.

– Bostadsmarknaden har i genomsnitt återhämtat sig mycket mer än vad de flesta bedömare förväntat sig. Trots att det fortfarande är tuff lågkonjunktur och bitvis höga arbetslöshetssiffror redovisas det nu på många håll i landet lika höga bostadspriser som innan finanskrisen drabbade bostadsmarknaden, säger Peeter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Slutsatsen är att Riksbankens räntesänkningar påverkat bostadsprisernas positiva återhämtning. Men de regionala skillnaderna kvarstår.

I Luleå steg priserna på bostadsrätter med närmare en tredjedel. Även i Uppsala och Kristiansstad kan man se en mycket stark prisuppgång. Bara på att fåtal mindre orter såldes bostadsrätter för lägre priser jämfört med 2008. I Sandviken rasade priserna med hela 22 procent. Även Strängnäs, Enköping och Trelleborg hade en negativ prisutveckling.

Det är framförallt under årets tre senaste månader som priserna skjutit i höjden, nästan över hela Sverige. Ännu är det tidigt att spå om vad 2010 för med sig, men det finns signaler som pekar på att återhämtningen fortsätter. I alla fall så länge räntan ligger där den gör.

 

Föregående artikel Räkna rätt på ytorna
Nästa artikel Ombildningar är åter i ropet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här