AnnonsElectrolux

Borätt Forum välkomnar regeringens utredning om pantregister för bostadsrätter

3 dec 2020

Regeringen kommer idag att fatta beslut om en utredning om pantregister för bostadsrätter. Detta är ett mycket viktigt steg mot rättssäkerhet för landets alla bostadsrättsinnehavare.
I dagsläget är det de facto så att du som innehavare kan vara skyldig att betala för någon tidigare generation i din lägenhet eftersom det inte finns ett centralt pantregister. Ett annat faktum är att föreningen idag är ansvarig för registret och har oftast hanteringen utlagd på förvaltare. Fråga vilken förvaltare som helst och du får svaret att panthanteringen är en utmaning i meningen att man inte kan ge ett 100 procentigt svar på hur pantsättningen ser ut för ett objekt.
Mot bakgrund av detta så välkomnar Borätt Forum regeringens utredning samtidigt som Borätt Forum ställer stora frågetecken för branschorganisationen Bostadsrätternas uttalande från idag. Tvärtemot Bostadsrätterna, tidigare SBC, så vill Borätt Forum att utredningen ska starta utan avgränsningar. De frågor som Bostadsrätterna lyfter är inte relevanta att lyfta innan ens utredningen startat. Risken med Bostadsrätterna uttalande är att det tolkas som att man talar för sin egen moster, förvaltarna, som vill drifta ett centralt register. Återigen, frågor om kostnader och praktisk hantering är för tidigt resta.
Nu låter vi regeringens utredare gör sitt jobb för allas vår rättssäkerhet så att den blir på samma nivå som en villaägares.
Föregående artikel Ny dom inger hopp till oäkta bostadsrättsföreningar
Nästa artikel 140 brf-styrelser från Malmö till Frösön deltog i våra digitala Borättkvällar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här