AnnonsMiele

Bostadsklipp bakom kritik mot ombildning

30 mar 2010

Bostadsrätten köptes för några veckor sedan i samband med en ombildning. Priset var 3 miljoner kronor. Nu bjuds den ut för tredubbla värdet – slutpriset kan hamna en bit över 10 miljoner kronor. Det här ”rekordklipp” får kritik från Stockholms oppositionsborgarråd Carin Jämtin. Hon menar att Svenska Bostäder satte priset på fastigheten alldeles för lågt när de medverkade till ombildningen.

Svenska Dagbladet skrev om den aktuella fastigheten för ett år sedan, då det stod klart att Svenska Bostäder tänkte medverka till att två så kallat oäkta föreningar bildades, föreningar där bostadsdelen i husen utgjorde mindre än 60 procent av taxeringsvärdet. Det var kommunägda Svenska Bostäder som ägde den aktuella fastigheten och ytterligare en som ombildades i samma veva. Normalt har staden som policy att inte medverka till skapandet av privata bostadsföretag som får större delen av sina inkomster från kommersiella lokaler.

Fastigheterna, Vattuormen 20 och Norr Mälarstrand 24, såldes den 1 mars i år till bostadsrättsföreningen. Mindre än en månad senare visades så en lägenhet på 6 r o k som kostat ägaren 3 miljoner kronor vid föreningens bildande men som nu sannolikt kan säljas med en vinst på cirka 7 miljoner.

– Detta visar enligt vår mening att staden sålt lägenheten alldeles för billigt. Man kan faktiskt dra paralleller till de fall av avknoppning av kommunal verksamhet som EU nu granskar, säger Carin Jämtin (s) i en kommentar till SvD. Hon menar att det nu aktuella exemplet är något av det värsta man hittills sett på hur värderingarna ger alldeles för stora rabatter, jämfört med lägenheternas marknadspris.

 

Föregående artikel Ombildare får egen organisation
Nästa artikel Uppslutning kring miljöklassning

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här