AnnonsMiele

Bostadsrättsföreningarna sprider ränteriskerna mer idag

25 jul 2013

Den mest populära bindningstiden bland bostadsrättsföreningar är den treåriga med en andel på 22 procent. Andelen lån med längre bindningstider, 5 år eller mer, ökade med en procent.

Det finns drygt 1 miljon bostadsrätter i Sverige och bostadsrättsföreningarnas samlade lån uppgår till nästan 340 miljarder kronor.

Mer än hälften av dessa lån löper med medellång (1­–4 år) räntebindningstid. Andelen har dock minskat något under det andra kvartalet medan andelen lån med längre bindningstider (5 år och mer), ökade från 30 till 31 procent. Det visar SBABs kvartalsstatistik över utlåningen till bostadsrättsföreningar.

– Det finns en tendens till att bostadsrättsföreningarna börjar välja längre räntebindningstider i lite större utsträckning. Samtidigt har de dock slutat dra ned på andelen lån med bindningstider under ett år. Möjligen är det så att de sprider riskerna mer än tidigare, säger Tor Borg chefsekonom på SBAB Bank. 

Att sprida riskerna genom att se till att lånen är fördelade på olika räntebindningstider och att de inte har samma förfallodatum, det är vad en bostadsrättsförening ska tänka på när de ska binda om sina lån, enligt Tor Borg.

– Väg också ränterisken mot andra risker. Finns det exempelvis risk för att betungande underhålls- eller reparationskostnader kan uppkomma kanske man ska dra ned lite på ränterisken.

Vilka misstag kan man göra som brf när det gäller föreningens lån?

– Ganska många. En hel del skulle nog fundera på att anlita professionell hjälp. Ett misstag är att inte höra med fler än en bank.

De korta bindningstiderna har minskat sedan 2010. Varför väljer man att sprida riskerna mer i dag?

– Generellt har föreningar alltid varit bättre än privatpersoner på att sprida ränteriskerna. Att andelen korta bindningstider minskat hänger förmodligen ihop med ändringar i ränteläget. Långa boräntor är på historiskt låga nivåer samtidigt som de kortare räntorna, som förvisso är låga de också, har stigit lite jämfört med lägstanivåerna 2010.

Tor Borg betonar att även om ränteläget fortfarande är historiskt lågt, talar mycket för att räntorna är på väg upp på sikt. Därför tror han att gör föreningarna förmodligen gör rätt när de söker sig mot längre räntebindningstider.

SBAB ska börja med kvartalsvis redovisning av hur deras brf-kunder har sina lån fördelade på olika räntebindningstider.

Föregående artikel Många bostadsrättsföreningar saknar regler om grillning
Nästa artikel Ränteupproret

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här