AnnonsMiele

Buda rätt och vinn drömmen

25 nov 2010

Största affären i livet – köpa drömbostad. Blir det en yvig budgivning kan det bli nervigt, hur vinner man? Såhär kan du klara biffen.

Enligt ekonomer följer bästa dealen vid köp av kapitalvaror ett enkelt recept – köp vad alla vill ha, det ger pengar tillbaka. Men att köpa boende är mer än en investering och därmed mer komplext. Det går fort, det gäller att inte bli fartblind. Ofta tar det mindre än en vecka att avsluta både budgivning och kontraktsskrivning.

– Det finns ingen gyllene väg, utan alla har olika strategier. Ungefär tre av tio köpare tänker noga igenom hur de ska lägga upp budgivningen. Det är ofta de som är rutinerade budgivare, och som väldigt gärna vill ha just den bostaden, som har en utstakad plan, säger Carina Larsson mäklare på Fastighetsbyrån till tidningen GP.

Sätt en gräns

Viktigast är lånelöfte, det går först och redan här ska man ha en övre gräns klar. Att därefter inte dras med av bara farten är av yttersta vikt. Och vetskapen om att köpet inte är klart förrän kontraktet är påskrivet är bra att ha med sig.

– Häromdagen hade jag och högsta budgivarna bokat tid för kontraktsskrivning. En och en halv timme före utsatt tid kom ett nytt bud, från en helt ny budgivare.

Stratego

Det finns flera olika strategier här är några möjliga vägar att gå: chockbud, kontring, tidbegränsning, ligg lågt, all or nothing, vänta, maska eller lägg bud före visning.

Så vad är bästa strategin – Chockbjud i sista minuten? 

Jodå det kan funka och få motparten att lessna, men säljaren kan ändå av trygghetsskäl välja den andra budgivaren.
– Men i de flesta fall väljer säljarna den som lägger högsta budet, oavsett hur sent det kommit in, säger Carina Larsson.

Till sist handlar allt om budgivarna som går med, men att blanda flera olika strategier är en väg som inte ska förringas. Det kan göra att andra budgivarna anser dig vara ologisk därmed ger upp.

Föregående artikel Snöraswebben din hjälp i kaoset
Nästa artikel Ljusslingan – en vacker risk

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här