AnnonsMiele

Coronapandemin påverkar bostadsmarknadens aktörer

21 mar 2020

Varje månad släpper Hemnet en rapport där de presenterar statistik om huruvida säljare tror bostadspriserna kommer stiga, sjunka eller vara oförändrat. I den senaste rapporten visar statistiken att pandemin har påverkat hur både säljare och köpare tänker.

På två veckor har antalet bostadsköpare som tror på sjunkande bostadspriser ökat från 16 procent till 45 procent. Det är den högsta andelen som tror på sjunkande bostadspriser sedan december 2017, skriver Hemnet.

Av de som planerat göra en bostadsaffär i dag är det 27 procent som uppger att de avvaktar på grund av coronaviruset. Samma siffra var 10 procent i slutet av februari. Det är alltså en ökning med 17 procent på bara några veckor. Samtidigt har antalet bostadsannonser ökat under vecka elva, jämfört med samma tid föregående år. 

Det kan låta märkligt och paradoxalt att det å ena sidan läggs ut fler objekt samtidigt som fler uppger att de avvaktar med sin bostadsaffär. Sannolikt beror detta på att människor agerar olika beroende på vilken situation de befinner sig i och hur långt i processen med att sälja en bostad de kommit. För vissa blir oron för corona en trigger som får dem att agera snabbare medan en annan grupp känner större osäkerhet och avvaktar, skriver Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

Foto: Tomas Oneborg

Erik Holmberg skriver också att framtiden är oviss. Det finns en mängd faktorer som påverkar bostadsmarknaden, och bland de viktigaste är räntenivån och sysselsättningen. Om många blir arbetslösa på grund av coronaviruset kommer det påverka bostadsmarknadens utveckling, menar Erik.
–  Exakt hur stor påverkan coronapandemin får på bostadsmarknaden kan vi bara gissa. Men om nedstängningen av näringslivet blir utdragen och varslen fortsätter att öka är sannolikheten stor att det kommer att leda till sjunkande bostadspriser, skriver Erik Holmberg.

 

Artikeln från Hemnet går att läsa här: https://www.hemnet.se/artiklar/bostadsmarknaden/2020/03/21/sa-har-coronaviruset-paverkat-bostadsmarknaden-hittills

Föregående artikel Företagarna: ”Intäkter som försvinner i dag kommer inte tillbaka”
Nästa artikel Johanna Kern och Magnus Löfgren från Jurideko reder ut frågor kring årsstämman i rådande pandemisituation.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här