AnnonsMiele

Coronaviruset kan påverka bostadsrättsföreningens ekonomi

18 mar 2020

På grund av Coronaviruset är det många företag som tappar intäkter. Mindre verksamheter som till exempel caféer, restauranger och butiker har redan svårt att betala hyresavgiften till följd av kundtappet som coronaviruset orsakat.

I går rekommenderade Stefan Löfvén (S) alla gynmasieskolor och högskolor att undervisa på distans som ännu ett steg i kampen mot smittspridningen av Coronaviruset. Sedan tidigare jobbar många hemifrån och allt mindre människor rör sig ute på gatorna. Åtgärderna har slagit hårt mot butiksägare och många säger redan nu att de kommer få svårt att betala nästa lokalhyra.

Organisationen Svensk Handel har via ett pressmeddelande sagt att kundtillströmningen till landets butiker och köpcentrum har minskat drastiskt. Karin Johansson, vd på svensk Handel, menar att fastighetsägare måste göra vad de kan för att hjälpa till.

 

Karin Johansson, vd på Svensk Handel
Karin Johansson, vd på Svensk Handel

– Ett extraordinärt läge kräver extraordinära lösningar. Vi vädjar till landets fastighetsägare att göra vad de kan för att stötta handlarna i den utsatta situation som råder. Vi har ett gemensamt intresse av att butikerna klarar sig igenom stålbadet som coronaviruset innebär, säger hon i pressmeddelandet.

De konkreta förslag som har presenterats till organisationen är bland annat att ändra betalning av hyran till månadsvis istället för kvartalsvis, samt större flexibilitet med öppettider för verksamheterna. Men Svensk Handel anser att förslagen är otillräckliga, även om det är steg i rätt riktning.

 

– För att rädda butikernas överlevnad behövs ett tillfälligt hyresstopp, säger Karin Johansson och fortsätter
– Jag är djupt oroad över hur situationen kommer att slå mot handelns företag och de många jobb som branschen skapar. När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp, fortsätter hon.

Med andra ord kan fastighetsägare i värsta fall räkna med lägre intäkter från sina lokalhyresgäster på både kort och lång sikt, oavsett om det handlar om uppsägningar, tomma lokaler eller överenskommelser för att hjälpa lokalhyresgästen.

Föregående artikel Hur påverkar Corona-pandemin er bostadsrättsförening?
Nästa artikel Behöver årsstämman flyttas på grund av Coronaviruset?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här