AnnonsMiele

Dags att förnya lånen? Tänk på det här!

29 mar 2017

Det kan löna sig att lägga lite extra energi på att förhandla om bostadsrättsföreningens lån� Här är tips på hur man kan gå till väga och vilka fallgropar som nns�

När det är dags att förnya lånen skickar ofta bankerna ut nya skuldebrev som ska skrivas på.

Men i stället för att bara skriva på de nya papperna kan det vara värt att ta tillfället i akt och se över sina bostadslån.

– Även om man är nöjd med sin bank bör man ta reda på vad andra banker erbjuder. Man kan spara många tusenlappar genom att vara noggrann med lånen och se över dem kontinuerligt, säger Christer Multan, lånemäklare på Räntekollen AB.

Att ha koll på när bostadsrättsföreningens lån går ut och minst sex veckor innan dess kontakta olika banker för att få in o erter är viktigt. Christer Multan berättar att en del banker skickar ut en förnyelseblankett som ska vara påskriven en månad innan lånet löper ut. Det gör att många inte tror att de kan förhandla om lånen.

– Många blir lite stressade och tänker att de måste skriva under, men det kan vara bra att se över sina möjligheter innan man gör något, säger han.

Andra banker skickar ut ett brev om att lånen förlängs automatiskt enligt tidigare avtal om bostadsrättsföreningen inte meddelar något annat. Då kan det vara lätt att missa att omförhandla lånen.

– På den privata sidan fungerar det inte så längre men företag och hypotekslån kan förlängas enligt tidigare avtal.

Hur ska man tänka som bostadsförening?
För det första ska man ta in anbud från de stora bankerna, jämföra dem och se om det går att få ner räntorna ytterligare. I dag skiljer det sig mycket mellan olika banker, en bank kan till exempel vara bäst på korta lån medan en annan är bäst på långa lån. Att ta in o erter från två banker räcker oftast inte. Meddela er bank att ni tar in o erter, då kan man få det bästa resultatet. Ha även koll på föreningens uppsägningstid.

Vilka fällor finns?

– Att bara köra på och inte förhandla om lånen. Man tycker att det är bra med den kontakten man har och har inte tid att ta in offerter. Många förhandlar inte ens räntorna. Det är mycket pengar det handlar om. En av de största utgifterna man har i en bostadsrättsförening.

Vad hjälper ni till med?

– Vi hjälper föreningarna att få ner räntorna och bevakar dem. Vi håller även koll på när lånen förfaller och tar in nya offerter sex veckor innan. 

Föregående artikel Bokslutstider!
Nästa artikel Koll på bostadsrättsföreningarnas skuldsättning viktigare än någonsin

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här