AnnonsMiele

Den transparenta tjuven

11 jun 2012

Fönstren tillhör de verkliga ”energitjuvarna” i landets fastigheter. Värmeförluster kostar årligen fastighetsägarna stora pengar, men trots detta är det ingen riktig fart på byten av fönster. Hur kommer det sig?

Vi märker av en ökning men den är inte explosionsartad trots dagens krav på att göra en energideklaration på varje fastighet. Skrivningen i lagen om energideklaration blev lite för luddig med bör istället för ska. Hade det krävts ett åtgärdsprogram så hade det blivit fart på fönsterbytena, säger Kent Olsson projektförsäljare på Elitfönster, som är landets största tillverkare av fönster. Han konstaterar det finns ett latent behov av fönsterbyte i landets äldre fastigheter.
– Många fastigheter före miljon-programmet på 60-talet har ett stort behov av fönsterbyte, men där har man ännu inte kommit till skott. Kent Olsson har hand om fönsterprojekt gentemot entreprenörer som arbetar med bland annat bostadsrättsföreningar. Hans erfarenhet är att bostadsrättsföreningar som har dåliga fönster och stigande värmekostnaden ibland väljer budgetfönster som kostar 60–70 procent av själva byteskostnaden. Det innebär nytt ytterhölje och att man beklär karmen med aluminium.
– Det är dumt då man för att få en verklig besparing på driftskostnaden bör satsa på ett komplett fönsterbyte, och då helst en kombination av aluminium och trä. 

Som tumregel räknar Kent med att ett komplett fönsterbyte inklusive montering och bortforsling av gamla fönster i snitt kostar runt 50 000 kronor inklusive moms per lägenhet. Enkel ventilation i fönstren ingår. Eventuella skador på fasaden kommer utanför priset i offerten.

Dessa parametrar anser Kent att brf-styrelser ska ha med i en anbudsförfrågan:

  •  Krav på lågt u-värde, vilket sparar energi – de flesta fönster ligger på 0,9 och uppåt, u-värdet för hela fönsterkonstruktionen ska redovisas inte bara för glaset!
  •  Entreprenören ska vara professionell och ha goda referenser, och kunna visa upp boendeenkäter från tidigare fönsterbyten.
  •  Livslängden på fönstren är viktig, men rörliga delar gör att de måste underhållas kontinuerligt. Bra med serviceavtal (t ex för smörjning av beslag) för service före garantibesiktningen efter 2–5 år.
  •  Bullerdämpning, boendekomforten påverkas till det bättre.
  •  Fönstrens utseende ska inte förändra husens yttre karaktär eller ”själ”.

Före och efter fönsterbytet är det bra att använda en värmekamera för att hitta husens ”värmetjuvar”.

Föregående artikel Jakten på det framgångsrika styrelsearbetet
Nästa artikel LED eller inte LED, det är frågan.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här