AnnonsSEB

Energideklaration ett lönsamt måste

28 jan 2013

När lagen kom om att alla flerbostadshus ska vara energideklarerade före nästa årsskifte, var det många bostadsrättsföreningar och andra som knorrade. Ytterligare en kostnad och en massa nytt arbete var vad många såg framför sig. Men en energideklaration är inte någon särskilt svår sak att låta göra – det finns nu en hel del företag som kan hjälpa till med det och den egna arbetsinsatsen behöver inte vara oöverkomlig.

Kostnaden kan de flesta glömma, för energideklarationen leder nästan alltid till lönsamma förslag om åtgärder. Med dagens energipriser borde tvärtom motivationen vara riktigt hög att energideklarera föreningens fastighetsbestånd. Torvald Gunnarsson på RWS Maskin & Elektronik i Sävsjö är en av de allt fler personer som numera tillbringar större delen av sin arbetstid med att utföra energideklarationer. Bland uppdragsgivare räknar han in flera bostadsrättsföreningar på Småländska höglandet, liksom större fastighetsägare som Finnvedsbostäder i Värnamo.

Har samlat erfarenhet
Det var tidigt i våras som RWS Maskin & Elektronik blev godkänt kontrollorgan, så vid det här laget har Torvald Gunnarsson jobbat med energideklarationer i gott och väl ett halvår.
– Det är ett spännande jobb, må du tro, berättar han. Att hjälpa fastighetsägare få bättre kontroll över sina energikost-nader är förstås något som känns helt rätt i tiden och det är många redan nu som kan konstatera att energideklarationen inte var något onödigt dumt som myndigheterna hittat på, utan en väldigt nyttig genomgång av fastighetens energiförbrukning.

Nyttig och lönsam, i de allra flesta fall.
Energideklarationen är ju inte bara ett papper på hur det ser ut med energiförbruk-ningen, utan den leder också till konkreta förslag om åtgärder. Både småsaker som kanske kan rättas till redan i samband med besiktningen – en panna som behöver ställas om här eller en värmefläkt som skulle behöva en timer där – och större åtgärder som får genomföras när deklarationen är klar.
– I ett fall besiktigade jag ett hus i Värnamo där man hade väldigt bra kontroll på sin värmeanläggning, men missat att styra ventilationen. Den gick 24 timmar om dygnet, trots att lokalerna bara var befolkade 8-9 timmar om dagen, så på ett bräde kunde vi med tidsstyrning spara 58 000 kronor om året i energikostnader!

Mest problem med värmepannorna
Feljusterade värmepannor är det vanligaste energiproblemet som Torvald Gunnarsson stött på. Likaså är det alltför vanligt att man låter energin lämna byggnader via ett fel-aktigt utformat eller justerat ventilationssystem. Många fastighetsägare i äldre hus med självdragsventilation genom skorstenarna har råkat i problem när de dragit in fjärrvärme och kastat ut värmepannan.
– Då försvinner värmen från skorstenen och självdraget uteblir i det närmaste. Så hyresgästerna börjar ventilera genom att vädra ut värmen via fönster och dörrar istället – och med ens har kanske hela förtjänsten med fjärrvärme istället för olja ätits upp av den kapsejsade ventilationen. I nyare hus med moderna uppvärmningsanläggningar är det väldigt vanligt att värmestyrningen är alltför "konservativt" inställd. För att ingen ska frysa i huset lämnar installatören ofta efter sig en värmekurva på automatiken till värmepump och liknande som ställts högre än vad som egentligen är nödvändigt.
– Ofta är det en god idé att sänka kurvan i olika steg ända tills dess att de boende i fastigheten verkligen upplever att det blivit för kallt där.

Börja inte med värmepumpen
Apropå värmepumpar, så framhåller Torvald Gunnarsson vikten av att inte börja med att installera en sådan i huset om man vill spara energi. Innan det är dags att välja värmepump ska man se över vad som kan göras i övrigt för att minska uppvärmningsbehovet.
– Se över isolering, fönster, ventilation och annat och åtgärda bristerna där först. Då behöver man inte välja större värmepump än vad som krävs för att värma den åtgärdade fastigheten – och sparar ytterligare energi och pengar. Normalt dimensionerar man en värmepumps storlek till 70 procent av toppeffektbehovet, så det gäller att först minska den siffran. En god hjälp för den som vill se över ventilationen är förstås OVK – den obligatoriska ventilationskontrollen. Men det är långt ifrån säkert att OVK-protokollet som fastighetsägaren fått ger tillräcklig vägledning. Det saknas ofta information i protokollet om vilka mätvärden som mätts upp, vilket ställer till problem också för Torvald när han ska upprätta energideklarationen.

Föregående artikel Tvätta inte bort pengarna!
Nästa artikel Kapitaltillskott blev rena vinsten

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här