Intresset för individuell mätning av el, vatten och värme ökar starkt. Frammarschen är så stark att mätningarna sannolikt inom kort blir standard vid nyproduktion, men vad ger en installation en befintlig förening? – Otroligt mycket! En kraftig obalans kan tjäna in pengarna fort, säger Ulf Magnusson på Megacon.
För att kunna debitera varje hushåll enligt den korrekta energianvändningen är individuell mätning vägen att gå. Genom den kan värme, vatten och elkonsumtion debiteras på individnivå, lägenhetsinnehavaren får en exakt och detaljerad räkning med sin förbrukning. Samtidigt sjunker energi- och vattenförbrukningen med 20-30 procent när en bostadsrättsförening börjar mäta och debitera därefter, enligt allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation.
Fördelarna gör tillsammans att många är intresserade av tekniken, men även ökande energipriser och miljö- och klimatpåverkan finns med som aspekter vid en installation.
När intresset ökar kan det vara glädjande att priserna på mätare och kringutrustning sjunker och att tekniken blir allt mer användarvänlig. En bidragande orsak är troligtvis att dagens mätare ofta har trådlös överföring av mätdata vilket gör att man får informationen rakt in i datorn.
Faktum är att det enligt byggnormerna sedan 1980 ska vara förberett för individuell mätning. Därmed är det enkelt att installera tekniken i alla hus som byggts sen dess. PVC-rör ska finnas klara för kabeldragning och vattenrören ska vara anpassade för montering av varmvattenmätare.
– Att installera i äldre hus kan däremot bli dyrt, det kan kosta dubbelt upp. Då tycker jag att man ska installera i samband med ett stambyte, säger Ulf Magnusson på Megacon, ett av de företag som tillhandahåller lösningar för energimätning.
Den är inte stor, tekniken som installeras för att kunna få fram alla mätvärden. Har huset redan en central plats för teknik för bredband, elcentral, etcetera, kan det finnas en vinst i att placera den där. Om så inte är fallet kan man enkelt och snabbt få utrustningen installerad i respektive lägenhet. Är huset byggt efter 1980 ska en lägenhetsinstallation av elmätare vara klar på en halvtimme, menar Magnusson.
Megacon tycker inte att man ska sätta in mätare för värme i alla lägenheter.
– Det är en onödig kostnad och det räcker med referensmätare på några ställen istället. Värmemätning är svårt att hantera, menar han, främst eftersom situationen i en fastighet skiljer mycket beroende på läge. Lägenheten högst upp längst ut har helt enkelt en helt annan situation än vad den som bor längst ner in mot gården har.
– Då är det bättre med några få jämförelsevärden från några lägenheter som får ligga till grund för eventuella justeringar.