Sveriges kanske mest omtalade och kända bostadsrättsförening heter Toppsockret och har sin hemvist i Hökarängen i södra Stockholm. Anledningen är att de är Sveriges första bostadsrättsförening som har energideklarerat.
Ny energismart belysning, tilläggsisolering, renovering av ventilationen, energideklaration och vindkraft. Listan på energismarta lösningar kan göras hur lång som helst och det är inte förvånande att HSB Toppsockret fått så mycket uppmärksamhet. Huset med dess 143 lägenheter är inget toppmodernt passivhus utan byggt i början på 60-talet. Ändå hävdar det sig väl beträffande energieffektivitet jämfört med den standard som i dag är vanlig för nybyggda flerfamiljshus.
– Det krävs väl att det finns minst en stark drivkraft för att få något gjort, säger Thomas Bäcklin, ordförande i föreningen.
Thomas Bäcklin har länge varit intresserad av energi-besparingsfrågor och återvinning och numera jobbar han med energifrågor för Stockholms stad. År 2000 gick han in i styrelsen som suppleant och ansvarig för energifrågor. Två år senare tackade styrelsen för hans arbete med att välja honom till ordförande. Då började Toppsockrets föredömliga energibesparingsarbete ta fart på allvar. Bland det första att ta tag i var ventilationen.
Dålig luft i lägenheterna
Många av de omkring 250 boende hade länge känt att det var dålig luft i lägenheterna. 40 år gammal smuts rensades ur ventilationstrummorna i kök, badrum och tvättstugor. Bredare luftspalt borrades i lägenheternas fönster och ny spaltventil monterades. Samtidigt byttes de gamla ventilationsfläktarna på taket mot nya. Ett omfattande arbete där det krävdes lyftkran för att få upp och ner de tunga fläktsystemen. Och resultatet blev nästan för bra för att vara sant.
– Rensningen och bytet till det nya fläktsystemet var så effektiva åtgärder att vissa upplevde det som kallt i sina lägenheter. Det var nästan så att en del blev lite sura på mig då, säger Thomas och ler.
Men efter en kort tid stod det klart att resultatet enbart var bra. Mer frisk luft strömmade in i lägenheterna och de boende hade plötsligt fått ett sundare inomhusklimat.
Tilläggsisolerade vinden
Nästa steg var att tilläggsisolera det 2 500 kvadratmeter stora vindsutrymmet. 300 millimeters brandsäker stenull lades ut över hela ytan. Enligt Thomas är tilläggsisolering det snabbaste och säkraste sättet att få ner energikostnaderna för värme. Enligt Boverket kan energikostnaden sänkas med upp till 15 procent genom att tilläggsisolera. En relativt billig energisparinvestering som för en bostadsrättsförening betalar sig på några år.
Samma år, 2004, anpassades trapphusens och de allmänna utrymmenas belysningsarmaturer för användning av låg-energilampor. Genom att använda lågenergilampor i stället för glödlampor räknar föreningen med att sänka energikostnaden för belysning med 20 procent. Dessutom håller lågenergi-lampor 10 gånger längre än glödlampor.
Minskad vattenförbrukning
I samma veva byttes alla duschslangar och så kallade perlatorer monterades på vattenblandarna.
Perlatorer, även kallade sparlatorer, fungerar så att luft blandas i vattenstrålen och gör att vattentrycket ökar i kranen. Enligt egna beräkningar har föreningen minskat vattenförbrukningen med tio procent genom det ingreppet.
Redan 1994 gjordes de första insatserna för att minska vattenförbrukningen genom att tvågreppsblandarna byttes ut mot moderna engreppsblandare med termostat. Den gången minskades vattenförbrukningen med över 25 procent och i och med att mindre varmvatten användes så sänktes också energikostnaderna.
Tidigt ute med energideklaration
Listan på energismarta insatser kan nästan göras hur lång som helst. Men det som gjort att Toppsockret fått så mycket uppmärksamhet den senaste tiden är att de som första bostadsrättsförening har energideklarerat sitt hus. Något som gjort att bland andra Energimyndigheten och Boverket använder föreningen som exempel i sin kampanj för energideklaration.
– Vi tyckte inte det var någon ide att skjuta upp det. Det var bra att få det gjort tidigt i och med att allt fler kommer att göra det och därför blir också väntetiderna längre, menar Thomas.
Välkommen bekräftelse
Deklarationen utfördes hösten 2007 och i slutet av november kom den fullmatade rapporten som visade att föreningens energianvändning låg på 127 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är mycket nära nybyggnadsstandaren på 110 årliga kilowattimmar per kvadratmeter.
Enligt Thomas var det bra att få svart på vitt hur det låg till och samtidigt en morot att driva energispararbetet vidare. Han menar att energideklarationen är särskilt bra för de föreningar som byter styrelsemedlemmar ofta och har svårt med översikten på energiförbrukningen.
Något av en högteknologisk finess som sedan flera år sitter på plats är den digitala huvudcentralen. Via skärmen på centralens front, eller genom en externt uppkopplad dator, kan hela husets energiåtgång övervakas och justeras. Temperatur i element, energiförbrukning för belysning, värme och vatten – allt kan finjusteras med den digitala centralen.
Styr värmen efter väderprognosen
I husets gavlar sitter elektroniska rumstemperaturgivare som skickar information till centralen och genom dessa kan värmesystemet trimmas in på olika delar av huset. Sedan 2005 abonnerar Toppsockret även på prognosstyrning från SMHI. Elcentralen får direkta väderuppgifter från SMHI och gör automatiska inställningar utefter dessa. Om informationen säger att kallt väder är på gång så höjs helt enkelt värmen i hela huset. Installationen av den digitala elcentralen kostade omkring 150 000 kronor. En investering som enligt Thomas gått och väl kommer att löna sig.
Äger del i vindkraftverk
Ytterligare ett steg i Toppsockrets energiarbete är att de numera är delägare i ett vindkraftverk och får hälften av sitt energibehov genom egen grön el. Vindkraftverket står i Sveg i Härjedalen och föreningen investerade 400 000 kronor i projektet. När ämnet först togs upp i föreningens styrelse ställdes en hel del frågor men slutligen togs ett enhälligt beslut att satsa på egen vindkraft.
– Vi har en stark miljömedvetenhet här i föreningen och vindkraftprojektet är en bra investering för framtiden, säger Thomas.
På sikt ska Toppsockret satsa på mer vindkraft men fram till dess ska det sparas mer energi med ännu fler smarta lösningar.