AnnonsMiele

Ett symboliskt sätt att minska elräkningen

10 okt 2009

En tydlig symbol för miljöengagemang och ett sätt att vissa omgivningen vilka möjligheter som finns att själv producera energi. Det kan vara ett skäl för en bostadsrättsförening att sätta upp ett litet vindkraftverk. Däremot ska man vara medveten om att det än så länge är svårt att få en investering i småskalig vindkraft lönsam.

Energy Ball är ett annorlunda holländskt vindkraftverk. Det finns än så länge i två storlekar, med en eller två meters diameter. En tremetersvariant lär vara på gång, sedan gränsen för uppsättning av vindkraftverk utan tillstånd utökats från två till tre meter.

Den är dekorativ, Energy Ball, med en unik formgivning som gör den roligare att titta på än en traditionell vindsnurra med vanliga propellrar. Formen gör också det här vindkraftverket ovanligt lättdrivet – och tyst. Det senare är viktigt när man monterar i tätbebyggda områden.

Energy Ball producerar energi också vid mycket svaga vindar och står nästan aldrig helt stilla. Detta förutsätter att den monteras på 12-15 meters höjd, minst. Antingen på mast eller på taket.

Bara ett tillskott

Även om Energy Ball är ovanligt effektiv så ska man inte tro att ett vindkraftverk av den här storleken kan klara bostadsrättsföreningens hela elbehov, eller ens den enskilda bostadens. Årsproduktionen på 2000 kWh vid sju meter per sekunden i medelvind är ungefär 30-40 procent av den årliga förbrukningen av hushållsel hos en normalfamilj.

– Det är förstås alltid ett tillskott, men inte tillräckligt för att försvara en investering i hundratusenkronorsklassen, om man enbart ser till pengarna. Elen i Sverige är alldeles för billig – utomlands är kalkylen avsevärt mer positiv, förklarar Carl Rosenblad på Home Energy.

Föregående artikel Slipade regler med nygamla plattor
Nästa artikel Dags för Borättsmässan

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här