AnnonsMiele

Finansinspektionen: slopa amorteringskravet

2 apr 2020

Finansinspektionen förslår nu att alla befintliga och nya bolånetagare ska få möjlighet till amorteringsfrihet till följd av den kraftiga nergången i svensk ekonomi. Förslaget föreslås gälla från 14 april till och med juni 2021.

I dag kan alla bolånetagare som förlorat inkomst på grund av coronaviruset få beviljad amorteringsfrihet av sin bank. Men nu vill FI, finansinspektionen, utvidga den möjligheten till fler bolånetagare.

– Vi gör ett undantag  från amorteringskraven mer generellt, det vill säga att alla som omfattas av det tvingande amorteringskravet undantas fram till juni 2021. I klartext betyder det att hushåll som omfattas av kravet nu frigör flera tusen kronor som tidigare har varit bundet men som nu kan användas till annat, sa FI:s generaldirektör Erik Thedéen på dagens presskonferens.

Tanken med förslaget är att mildra de ekonomiska effekterna coronaviruset får på svenska bolånetagare. FI menar också att om det varit en vanlig nergång i svensk ekonomi hade de agerat annorlunda.

– Det är ett exceptionellt läge. Hade vi haft en normal nergång i Sveriges ekonomi hade vi inte ändrat i amorteringskraven. Men nu ser vi en kris som kommer med stor ovisshet och därför är det läge att ändra i amorteringskravet, säger Erik Thedéen.

I praktiken betyder det att bankerna har möjlighet att ge alla låntagare tillfällig amorteringslättnad fram till och med juni 2021. Det är fortfarande banken som kommer göra bedömningen om just du kan få amorteringslättnad och varje fall kommer prövas enskilt. Dock finns det inte längre något krav från statens sida att bolån måste amorteras. Möjligheten till tillfällig amorteringslättnad kommer gälla både befintliga och nya lån.

 

Föregående artikel Tillfällig lag ska underlätta årsstämman
Nästa artikel Leif Hässel från Kammarkollegiet. Några frågeställningar att beakta

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här