AnnonsMiele

Fortsatt prisfall i september

3 okt 2022

Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Priserna på både lägenheter och hus fortsatte falla brett och i några regioner kraftigt i september. Det skriver SBAB i ett pressmeddelande.

I Stormalmö och Norra Sverige föll lägenhetspriserna mest i september – med nästan 3 procent. Även för huspriserna var det i norra Sverige som nedgången var som störst – drygt 5 procent. Sedan toppen har lägenhetspriser, beroende på region, fallit sammanlagt med mellan 8 och drygt 10 procent, medan huspriserna fallit med sammanlagt drygt 14 procent i Storstockholm och Storgöteborg.

– Vi har ju spått att bostadspriserna kan falla med runt 20 procent för Sverige som helhet till följd av ränteuppgångarna. Trots att ränteuppgångarna väntas fortsatta till början av nästa år har vi redan nu sett sammanlagda prisfall på lägenheter i flera regioner med drygt 10 procent och i några regioner på hus med över 14 procent. Även om den väntade ränteuppgången till viss del kan vara inprisad i de prisfall vi redan har sett, bör vi nog ändå ställa in oss på att bostadspriserna fortsätter att falla framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i pressmeddelandet.

I säsongsrensade termer var månadsnedgången för Sverige som helhet den största sedan 2013 då prisindexet började beräknas. Detta visar SBAB och Boolis prisindex HPI som baseras på samtliga bostadsförsäljningar registrerade på Booli under september.

Föregående artikel Säljare tvingas sänka sina bostadspriser
Nästa artikel Värmen i brf-fastigheter styrs av AI-teknik

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här