Är kapitaltillskott värt att satsa på?

Hem Forum Ekonomi Är kapitaltillskott värt att satsa på?

Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  veronica 2 år sedan.

 • Författare
  Inlägg
 • #778

  veronica
  Forumledare

  Vi är en bostadsrättsförening i stockholmstrakten med drygt 100 lägenheter som funderar på att göra kapitaltillskott. Vi har tagit del av det som skrivits, bl a i tidningen Borätt, men är fortfarande osäkra på om kapitaltillskott är rätt för oss. Vi är tveksamma till värdeökningen och möjligheten att inom kort tid få tillbaka hela insatsen vid en försäljning.
  Nu tänkte vi höra om det finns föreningar där ute som har egna erfarenheter av kapitaltillskott och som skulle vilja dela med sig av dessa till oss?

  Hälsningar
  Hans L

 • #779

  veronica
  Forumledare

  I brist på svar från en förening som redan gjort detta så kan jag berätta att vår förening tittat och räknat på möjligheten. Vi har kommit till följande slutsatser.

  Vi har uteslutit röstning som skulle tvinga nej röster att gå med.

  Vi har tittat på ett helt frivilligt kapitaltillskott och löst frågan om bokföring och delvis nya månadsavgifter. Vi ser inga problem här.

  Vi har räknat på situationen och kommit fram till vad du förmodligen redan vet; att för en inkomsttagare med hög skatt lönar det sig teoretiskt att bli av med en rejäl del av sin månadsavgift och istället betala avdragsgill ränta på ett eget tillskottslån.

  Ta som exempel en bostadsrätt värd 1 000 000 SEK med en månadsavgift på
  1 500 SEK och ett lägenhetsförknippat föreningslån på 300 000 SEK. Med ett kapitaltillskott på 300 000 SEK skulle du helt slippa din del av föreningens lånekostnad vilken idag är ungefär 3% av 300 000 SEK vilket motsvarar 9 000/år eller 750/månad. Din månadsavgift blir nu bara 750 SEK. Istället tar du själv ett motsvarande lån på 300 000 SEK och betalar 9000/år i avdragbar ränta vilket efter avdrag kostar dig kanske 5000/år. Du sparar eventuellt 4 000/år beroende på din skattenivå.

  Den viktiga frågan är nu hur länge du bor kvar i din lägenhet och vad du får för den när du säljer.

  Om du säljer den imorgon, får du då 300 000 SEK mer för den, jämfört med bostadsrätten i grannhuset som inte är friköpt ?
  Förmodligen inte.

  Hur mycket mer är en köpare villig att betala för att reducera sin månadsavgift ? Min gissning är att köparen vill tjäna in sin extra investering på 5 år och därför betalar dig kanske 50 000 SEK extra för att reducera sin månadsavgift.

  Hur länge måste du då bo kvar för att inte förlora på affären om din friköpta lägenhet värderas på ett liknande sätt vid försäljning ?
  Svaret är (300 000-50 000) /4 000 = över 60 år.

  Siffrorna ovan är naturligtvis grova men visar att den stora frågan är hur marknaden värdesätter en lägre månadsavgift när det är dags att sälja.

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

AnnonsCertego
AnnonsCupola
AnnonsInCharge Vattenfall
AnnonsHAGS AB Aneby
AnnonsMaries puts & städ
AnnonsILOQ
AnnonsPercap
AnnonsSecor
AnnonsBolander
AnnonsEleiko
AnnonsBrandkontoret
AnnonsAvloppsteknik
AnnonsGullikssonsEl
AnnonsCC Plåt
AnnonsGarageportexperten Sverige AB
AnnonsSSG_Nordic
AnnonsHisskonsulterna
AnnonsPartGroup
AnnonsRS Rörservice
AnnonsGerox