Bengt Nyman

Forumsvar skapade

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar till: Bostadsrätt är bostadsfel #785

  Bengt Nyman
  Medlem

  Bea – 06 October 2013 11:53 AM
  …. konstruktionen med bostadsrättsägande känns omodern.
  Den nya lagen som ska underlätta andrahandsuthyrning är mycket välkommen.
  …. om man kunde lägga ut styrelsearbetet på proffs?
  Här behövs en modernisering!

  Hej,

  Du tar upp många bra frågor.

  I det långa loppet ser jag bara en lösning på den Svenska bostadssituationen.

  1. Vi måste bygga bostäder i takt med behovet.
  2. Vi måste bygga både hyreslägenheter och ägarlägenheter så att ungdomar och andra rörligt boende inte tvingas köpa in sig i ett korrumperat och oekonomiskt bostadsrättssystem.
  3. Staten borde fasa ut bostadsrättssystemet och bara tillåta nybyggnad av hyreslägenheter och ägarlägenheter.
  4. Staten borde inte tillåta ombildning av slitna och dåligt underhållna hyreslägenheter till bostadsrätter.
  5. Om vi av politiska skäl måste behålla begreppet Bostadsrätt så bör bostadsrättslagen ändras så att dom ursprungliga ombildningsmedlemmarna betalar fullt marknadsvärde för sin bostadsrätt, så att du som andrahandsmedlem inte dessutom ärver höga månadsavgifter som gömmer föreningsskulder som tidigare, privilegierade ombildningsmedlemmar lämnat efter sig.

  Under tiden lever Sverige i sitt korrumperade och orättvisa bostadsrättssystem som sedan länge ersatts av ägarlägenheter i resten av världen.

  P.S. Gå med i styrelsen och kolla ett par saker. Hur stora är föreningens bankskulder i förhållande till fastighetens marknadsvärde? Hur är lånen placerade? Vad betalar ni för ränta?
  Det avgör hur mycket av din månadsavgift som går till att betala av tidigare medlemmars gamla synder.
  Vilka andelstal är era månadsavgifter baserade på?
  Dom skall antingen vara baserade på ursprungliga andelstal för ombildning angivna i den ekonomiska planen eller på andel av de bostadsytor som är registrerade i den ekonomiska planen. Inget annat ! Inget mer gammalt fusk !

 • som svar till: Bostadsrätt är bostadsfel #783

  Bengt Nyman
  Medlem

  Kära vänner som bor i bostadsrätt.
  Kära vänner som fortfarande betalar månadsavgifter som till stor del går till att betala ränta på lån som tillhör tidigare bostadsrättshavare.
  Så länge vi inte vågar tala om detta så vinner byggare och banker.
  Så länge vi inte vågar göra någonting åt detta så kommer den svenska bostadssituationen att vara ekonomiskt osund och plågas av bostadsbrist och höga kostnader.
  Det tillhör svensk kultur att inte tala om sånt som är obehagligt. Det är ett arv som vi burit med oss från forna kommunistdominerade och socialistiska dagar då det var rent ut farligt att uttrycka sina åsikter.
  Dessa tider är förhoppningsvis svunna. Den svenska bostadssituationen är osund och oförenlig med dagens mer öppna, rättvisa och invandringsvänliga politik.

  Den korruption som tillåts av vår nuvarande Bostadsrättslag och som praktiseras ohejdat av byggare och banker på bekostnad av boende är en orättvisa som måste stoppas.

  Det första steget är att ni ger er in i denna diskussion och gör era synpunkter hörda.

  Tystnad åstadkommer ingenting.
  Diskussion lägger grunden till förbättringar.

 • som svar till: Bostadsrätt är bostadsfel #782

  Bengt Nyman
  Medlem

  Instämmer.
  Det vore ett steg i rätt riktning.
  Nästa steg vore att iscensätta någon form av strukturerad amortering av föreningens lån, där medlemmar, inklusive ombildningsmedlemmar, bidrar med del av sin försäljningsvinst.

 • som svar till: Är kapitaltillskott värt att satsa på? #779

  Bengt Nyman
  Medlem

  I brist på svar från en förening som redan gjort detta så kan jag berätta att vår förening tittat och räknat på möjligheten. Vi har kommit till följande slutsatser.

  Vi har uteslutit röstning som skulle tvinga nej röster att gå med.

  Vi har tittat på ett helt frivilligt kapitaltillskott och löst frågan om bokföring och delvis nya månadsavgifter. Vi ser inga problem här.

  Vi har räknat på situationen och kommit fram till vad du förmodligen redan vet; att för en inkomsttagare med hög skatt lönar det sig teoretiskt att bli av med en rejäl del av sin månadsavgift och istället betala avdragsgill ränta på ett eget tillskottslån.

  Ta som exempel en bostadsrätt värd 1 000 000 SEK med en månadsavgift på
  1 500 SEK och ett lägenhetsförknippat föreningslån på 300 000 SEK. Med ett kapitaltillskott på 300 000 SEK skulle du helt slippa din del av föreningens lånekostnad vilken idag är ungefär 3% av 300 000 SEK vilket motsvarar 9 000/år eller 750/månad. Din månadsavgift blir nu bara 750 SEK. Istället tar du själv ett motsvarande lån på 300 000 SEK och betalar 9000/år i avdragbar ränta vilket efter avdrag kostar dig kanske 5000/år. Du sparar eventuellt 4 000/år beroende på din skattenivå.

  Den viktiga frågan är nu hur länge du bor kvar i din lägenhet och vad du får för den när du säljer.

  Om du säljer den imorgon, får du då 300 000 SEK mer för den, jämfört med bostadsrätten i grannhuset som inte är friköpt ?
  Förmodligen inte.

  Hur mycket mer är en köpare villig att betala för att reducera sin månadsavgift ? Min gissning är att köparen vill tjäna in sin extra investering på 5 år och därför betalar dig kanske 50 000 SEK extra för att reducera sin månadsavgift.

  Hur länge måste du då bo kvar för att inte förlora på affären om din friköpta lägenhet värderas på ett liknande sätt vid försäljning ?
  Svaret är (300 000-50 000) /4 000 = över 60 år.

  Siffrorna ovan är naturligtvis grova men visar att den stora frågan är hur marknaden värdesätter en lägre månadsavgift när det är dags att sälja.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
AnnonsStorholmen Kvadrat
AnnonsCleanfresh
AnnonsBolander
AnnonsFigo städ
AnnonsSwedsign
AnnonsMaries puts & städ
AnnonsAvloppsteknik
AnnonsGW Asfalt
AnnonsHisskonsulterna
AnnonsSöderkyl
AnnonsGullikssons El
AnnonsGR-Avloppsrensning
AnnonsSSG_Nordic
AnnonsTeamJG