AnnonsMiele

Håll koll på budget och nyckeltal

4 dec 2018

Har ni koll på nästa års budget? Här kommer tips på vad som är bra att tänka på inför budgetarbetet.

De flesta bostadsrättsföreningar har kalenderår som verksamhetsår. Det innebär att budgeten för nästa år behöver vara klar vid månadsskiftet november/december, i god tid innan månadsavierna för nästa års årsavgifter skickas ut.

RÅDET TILL ALLA styrelser är att arbeta med tre budgetar. En kostnads- och intäktsbudget, en likviditetsbudget och en reparations- och underhållsbudget. En duktig styrelse inser värdet av att arbeta aktivt med föreningens olika budgetar och löpande följa upp resultatet. Men hur duktig och noggrann man än är, och det vet alla som arbetar med budgetar, är alla budgetar förenade med osäkerhet. Denna osäkerhet ska dock inte överdrivas. Det största värde med att göra en budget är själva arbetet med att ta fram en budget och uppföljningen av den. Arbetet gör att styrelsen får koll på föreningens ekonomi. Och genom att ha koll kan styrelsen påverka föreningens ekonomi. Så den kunskap och information som styrelsen erhåller vid själva budgetarbetet är värt mycket.

En sak som många styrelser missar är kopplingen mellan den tekniska underhållsplanen och föreningens sparbehov. Med en aktuell teknisk underhållsplan över föreningens byggnadskomponenter kan föreningens sparbehov beräknas med hygglig precision. Se därför till att din förening har en teknisk underhållsplan och att sparandet är anpassat efter sparbehovet så minimerar du risken att din förening drabbas av stora och förutsedda höjningar av årsavgiften.

BOR MAN I EN BOSTADSRÄTT tycker jag att man bör ha koll på vissa centrala nyckeltal. Sitter man dessutom i en styrelse i en bostadsrättsförening tycker jag att det är självklart att man har koll på följande centrala nyckeltal; driftkostnader, sparande och skuldsättning per kvm totalyta samt föreningens räntekänslighet i procent av årsavgifter och föreningens årsavgifter per kvm boyta. Har man koll på dessa nyckeltal – har man koll på föreningens ekonomi.

Har du koll på nyckeltalen? Vet du om styrelsen i din förening har koll? Om inte – se till att du och din styrelse får koll och öka föreningens chanser att få en sund och hållbar ekonomi. Det är både du och dina grannar värda.

Föregående artikel Politiska beslut och räntor avgörande för brf-priser
Nästa artikel Vad gäller vid störningar?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här