AnnonsMiele

Högre fastighetsskatt än brf-lägenheter

14 feb 2013

Är det rimligt att två näst intill identiska hus ska betala samma fastighetsskatt men att det ena inte kan utnyttja ROT-avdrag för yttre reparationer? Så är situationen för två hus i Växjö, där det ena är en fristående villa, det andra ett hus i en bostadsrättsförening.

Borätt fick ett mejl från Bengt Albertson i bostadsrättsföreningen Lugna Hov i Växjö. Lugna Hov har 22 medlemmar som bor i elva parhus som är byggda 2005. Tvärs över gatan ligger ett antal privat-ägda villor som byggdes samtidigt. 

Nu börjar det bli dags att måla Lugna Hovs fasader. De privatägda husen har redan målat om sina och kunde utnyttja ROT-avdraget. Men för brf-husen gäller inte ROT-avdrag för yttre renovering. 

Om man bor i en bostadsrättsförening är tanken att yttre underhåll ska betalas av föreningen och det är likadant för alla föreningar, oavsett om det är lägenheter eller fristående hus. ROT-avdraget får däremot nyttjas bara av privatpersoner. 

Däremot är fastighetsskatten olika för hus och lägenheter. Brf-husen i Lugna Hov betalar 6 500 kr i fastighetsskatt årligen, vilket är lika mycket som för en villaägare som äger sitt hus. Motsvarande skatt om brf-husen hade varit brf-lägenheter är däremot 1 300 kr per år. 

– Jag tycker det kan vara rimligt att betala mer i fastighetsskatt för ett hus i jämförelse med en lägenhet, säger Bengt Albertson. Men i så fall ska vi som bor i hus ha samma avdragsmöjligheter också, till exempel vad gäller ROT-avdrag. Vi borde vara lika inför lagen i alla hänseenden.  

Man kan hävda att det är föreningens gemensamma ansvar att stå för det yttre underhållet och för det finns även en underhållsfond, där bostadsrättsmedlemmarna har avsatt pengar. 

– Det är korrekt, intygar Bengt Albertson. Men när arbetet ska utföras gäller inte ROT-avdraget, eftersom det gäller enbart privat-personer. Detta trots att det är privatpersoner som har avsatt pengar under flera år. 

Borätt frågade Peter Österberg på Finansdepartementet.  

– Det huvudsakliga syftet med ROT-avdraget är att öka arbetsutbudet och minska svartarbetet, säger han. Avdraget riktar sig därför bara till privatpersoner och inte till bostadsrättsföreningar eller ägare av hyreslägenheter. Det är därför naturligt att ROT-avdraget när det gäller bostadsrätter har avgränsats till sådant underhåll som bostadsrättshavaren själv svarar för, så kallat inre underhåll. Detta gäller oavsett om bostadsrätten är en lägenhet eller ett småhus. 

Bengt Albertson håller inte med.

– Jag tycker inte man kan likställa hyresrättshus med bostadsrättsföreningar, säger Bengt Albertson. I bostadsrättsföreningen har de enskilda medlemmarna skjutit till pengar i alla år. Alltså borde det betraktas som privata pengar och ge rätt till ROT-avdrag, menar han.

En annan åsikt som förekommit i debatten är att föreningarna ändå kan spara pengar genom att göra gemensamma inköp och få bättre pris vid upphandling av till exempel ommålning jämfört med privatpersoner.

– Det kan vara så, men den typen av rabatt skulle vilken radhuslänga med privatägda hus också kunna få, säger Bengt Albertson.

Faktum kvarstår att vi blir misskrediterade i det här sammanhanget.

Föregående artikel Hur får man tag på Hemmet?
Nästa artikel Tre av fyra föreningar känner inte till reglerna om kapitaltillskott

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här