Att mäta radon är enkelt med detektorer som placeras ut på varje våningsplan.

Hög tid att mäta radon

Radon är en gas som på sikt kan ge allvarliga sjukdomar. Det är styrelsen som ansvarar för att fastighetens radonhalt inte överskrider godkända riktvärden. Om bostadsrättsföreningen inte har koll på radonhalterna är det hög tid för styrelsen att göra en radonmätning.

Radon är en luktfri gas som på sikt kan orsaka lungcancer om man  under en lång tid andas in höga halter av gasen. Därför finns det regleringar för hur mycket radon som är tillåtet. Det är styrelsen i bostadsrättsföreningen som har ansvaret för att radonhalten i luften inte överstiger fastslagna riktvärden.

Radonmätning går att göra under perioden oktober till april. Därför är det hög tid för föreningen att utföra mätningen. Processen är enklare än man kan tro. Ni beställer radondosor från en certifierad leverantör, sedan ska radondosorna placeras ut i lägenheter. Antalet lägenheter som behöver mätas varierar. För att ta reda på hur många lägenheter som behöver mätas hos just er kan ni vända er till oss, Borätt Forum, eller er leverantör av radondosor. Dosorna ska ligga i respektive utrymme i minst 2 månader. Därefter samlar ni in dosorna och skickar iväg dem för analys.

En viktig insats som kräver mer i administration än tekniskt kunnande. Har ni i styrelsen inte tid kan ni vända er till er förvaltare eller kontakta Borätt Forum så hjälper vi er.

Ni kan läsa mer om radon här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *