AnnonsMiele

Högre bostadspriser och bolåneräntor

26 maj 2022

Inflation
Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom på bankens hemsida.

Enligt Swedbank sjunker Sveriges boindex för tredje kvartalet i följd. Detta beror på högre bostadspriser samtidigt som bolåneräntorna blivit högre.

– Högre bostadspriser i kombination med högre bolåneräntor gör det svårare för hushållen att köpa en bostad. Fortsätter ränteuppgången ökar sannolikheten för lägre bostadspriser, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom på bankens hemsida.

Enligt banken behöver nu ett hushåll i genomsnitt lägga 28 procent av sin disponibla inkomst om de köper en bostad i dagsläget. Utöver högre bostadspriser och stigande räntor kan bostadsrättsinnehavare också drabbas av höjda avgifter till föreningen.

– Högre ränta riskerar att drabba bostadsrättshavare i storstäder extra hårt. Att ha stora lån både privat och i bostadsrättsföreningen är ingen bra kombination. Rådet till alla som bor i en bostadsrättsförening är att läsa årsredovisningen noga och ta hänsyn till föreningens lån när man bestämmer för om man ska binda räntan eller inte på sina egna bolån, säger Arturo Arques.

 

Föregående artikel Har byggstyrelserna för mycket makt? Direktsänd debatt 1 juni kl. 12.00 – 12.45
Nästa artikel ”Byggstyrelse dolde avtal” – debatt om byggstyrelsens makt på onsdag!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här