AnnonsMiele

Hyresnämnden sa nej till andrahandsuthyrning

5 jun 2017

När en av bostadsrättsföreningen Punksnurrans bostadsrättsinnehavare ville hyra ut sin lägenhet till kommunen sa styrelsen nej. Något som fick bostadsrättsinnehavarna att vilja pröva ärendet i Hyresnämnden.

När det gäller andrahandsuthyrning av en bostadsrätt kan det vara klurigt att veta vilka regler och lagar som gäller. Och om styrelsen och bostadsrättsinnehavaren är oense kan man behöva ta hjälp av hyresnämnden för att få saken prövad.

Det var vad som hände i bostadsrättsföreningen Punksnurran då en av bostadsrättsinnehavarna ville hyra ut sin lägenhet till kommunen. Styrelsen sa nej, eftersom föreningens policy inte tillåter andrahandsuthyrningar till juridiska personer. Något som fick bostadsrättsinnehavarna att gå vidare till Hyresnämnden.

”Styrelsen måste behandla alla lika. Hade vi sagt ja till den här förfrågan skulle vi behöva säga ja till alla som vill hyra ut till en juridisk person. Och det kan skapa problem”, säger Peter Falk, ordförande i BRF Punksnurran.

Han menar att det kan vara svårt att kontrollera vem som egentligen bor i lägenheten när den hyrs ut till en juridisk person och att det i princip skulle kunna vara olika personer varje vecka.

HYRESNÄMNDEN GAV FÖRENINGEN RÄTT
Under processen fick styrelsen ta del av kommunens mejlkorrespondens med bostadsrättsinnehavarna och kunde då se att kommunens tjänsteman uppmuntrat dem till att gå vidare till hyresnämnden. Hyresnämnden gick dock på styrelsens linje och gav föreningen rätt.

Peter Falk tror att det kan finnas en osäkerhet hos föreningar kring vad som gäller vid andrahandsuthyrning till kommuner. En kommun har nämligen rätt att köpa en bostadsrätt oavsett om föreningen tillåter juridiska personer eller inte. Däremot har kommunen inte rätt att hyra en lägenhet i andrahand om inte föreningen säger ja.

– Det är nog lätt att tro att man måste säga ja till andrahandsuthyrningar till kommuner men det behöver man inte.

VIKTIGT ATT VARA SAKLIG OCH TA DET LUGNT
Peter Falk berättar att föreningen aldrig har sagt nej till en andrahandsuthyrning förut och att det inte är några problem så länge en fullvärdig hyresgäst presenteras. Han är nöjd med hur styrelsen skötte ärendet.

– Vi försökte vara sakliga och förklara policyn och vad vårt nej berodde på. Jag kan tycka att kommunen gjorde fel som tryckte på och ville att bostadsrättsinnehavarna skulle gå vidare. Om en förening säger nej borde kommunen själv känna att de borde hoppa av. I stället hejade de på de enskilda medlemmarna trots att utgången var ganska klar även om man aldrig kan vara hundra procents säker.

Har du några tips till andra föreningar när det gäller andrahandsuthyrningar? 

– Att man ska ta det lugnt innan man fattar ett beslut och fråga sig; hur ser lagen ut och är skälen godtagbara? Det är inte självklart att ett skäl ska gå igenom. Om det inte finns rätt kunskaper i föreningen, ta hjälp. Det kan vara värt att ta en timmes konsultation för att det ska bli rätt.

Hur flexibel bör en styrelse vara vid andrahandsuthyrning?

– Det är svårt att sätta någon gräns. Man måste ta varje fall för sig. 

Föregående artikel Från april är Borätt Forum med i era styrelsemöten
Nästa artikel Att hyra ut via Airbnb

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här