AnnonsMiele

Ingen ekonomisk skada för den brf vars byggställning rasade

31 maj 2013

I april rasade en byggställning på Artillerigatan i Stockholm. Den nedfallna byggställningen blockerade gatan och hela kvarteret spärrades av och trafiken fick dirigeras om.

Hans Lager är ordförande i Brf Kronkvarnen 14, den förening som hade rest upp ställningen på sin fastighet i samband med en fasad- och balkongrenovering.

– Det var vinden som blåste ned ställningen som föll på ett antal bilar och gjorde rispor i fasaden på en fastighet mitt emot. Skadorna på vårt hus blev så gott som obefintliga och vi har inte fått någon ekonomisk skada då vi hade tecknat ett bra entreprenadavtal. Det som hänt är att byggprojektet blivit försenat i fem veckor. Entreprenören märkte att ställningen blev instabil och gick ner på gatan och säkerställde att ingen människa var i fara. Lyckligtvis kom ingen till skada. Vi är mycket nöjda med det arbetet som entreprenören har gjort hos oss och allt gick som på räls fram till händelsen med byggställningen. Det här är en exceptionell händelse och vi klandrar ingen för olyckan.

Patrik Wallin på Stockholm Betongkonsult är projektledare, anlitad av Brf Kronkvarnen 14 för den här balkong- och fasadrenoveringen.

– Byggställningen var besiktad och godkänd för användning men den var förankrad för dåligt och klarade inte den kraftiga vind som var den dagen. Det är en förklaring men inte en ursäkt. Så det är underleverantören och inte huvudleverantören som är under utredning.

Hur ska bostadsrättsföreningar undvika att sådana här olyckor händer när entreprenadarbeten ska göras?

– Den här föreningen hade gjort allt som man ska göra som beställare av en entreprenad. De hade anlitat alla experter och skaffat sig ett väldigt bra avtal med entreprenören. 

Ibland finns underentreprenörer i flera led och då är det väldigt svårt att få kontroll över vem som gör jobbet.

– Som bostadsrättsförening kan man kontrollera att den firma man anlitar gör minst 50 procent av jobbet. Är det en firma med ett fåtal anställda som utför stora arbeten då kan det ofta handla om att man anlitar underleverantörer till stor del. I det här fallet är huvudentreprenören duktig på vad de gör men måste ändå köpa in tjänster som resning av byggställningar, säger Patrik Wallin.

Föregående artikel Flyttskatter låser Stockholms läns bostadsmarknad
Nästa artikel Enkätsvar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här