AnnonsMiele

Ingen ljusning i budgetpropositionen för medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar

9 okt 2015

Regeringens budgetproposition innehåller ingen ny förlängning av lättnadsreglerna efter utgången av 2015 för medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar.

Det kan nämnas att reglerna upphävdes redan den 1 januari 2006 och har sedan dess gällt enligt en övergångsbestämmelse. När nu övergångsbestämmelsen löper ut ska enligt gällande rätt lättnadsreglerna inte längre tillämpas på andelar i oäkta bostadsrättsföreningar, vilket innebär att hela kapitalvinsten och utdelningen (bostadförmånen) på sådana andelar ska beskattas med 25 procent efter årsskiftet.

Medlemmar som har höga anskaffningskostader för sin bostadsrätt och höga bostadsförmånsvärden förlorar mest på ett slopande av lättnadsreglerna. Medlemmar med låga anskaffningskostnader (till exempel på grund av lång innehavstid) får däremot mindre skattesänkningar genom lättnadsreglerna och har därför mer att vinna på en sänkt skattesats till 25 procent.

Många köpare av bostadsrätter i oäkta föreningar har inte kunskap om risken för att bli beskattad för bostadsförmån och att föreningen samtidigt blir uttagsbeskattad. Dessa skatteregler gäller enbart i oäkta föreningar och kan i sin tur påverka priset vid en försäljning av bostadsrätten i en oäkta förening.

Många oäkta föreningar bör utreda möjligheterna att bli äkta. Bedömningen av om en bostadsrättsförening är äkta eller oäkta görs vid utgången av varje år. Det innebär att det fortfarande kan finnas möjlighet att hinna omvandla föreningen till äkta innan årsskiftet.

Skattenyheter för medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar 
Måndagen den 12 oktober 2015

Från och med år 2016 upphör lättnadsreglerna för medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar.

Detta medför högre skatt för ett stort antal medlemmar eftersom de får betala skatt på hela sitt bostadsförmånsvärde. Redan i år blir skattebelastningen högre på grund av den kraftigt sänkta statslåneräntan om föreningen inte hunnit bli äkta innan årsskiftet.

På seminariet kommer vi bland annat att informera om följande.

Skillnaderna mellan att vara medlem i en äkta bostadsrättsförening och i en oäkta.
Förändringar som gäller från årsskiftet för medlemmarna i de oäkta föreningarna.
Föreningens beskattning.
Möjligheter för en oäkta bostadsrättsförening att bli äkta.

Seminariet presenteras av Lena Wallén och Fredrik Benson, skattejurister på PwC.

 

Datum och tid
Måndagen den 12 oktober 2015, kl. 16.30-17.30.
Vi bjuder på enklare förfriskningar från kl. 16.00.
Plats
PwC, Torsgatan 21 – Auditorium, Stockholm
Anmälan
Klicka här för att anmäla dig, senast fredagen den 9 oktober 2015
Kontakt
Om du har frågor maila Camilla Löwsahl

Seminariet är kostnadsfritt för upp till 2 deltagare per förening och det är först till kvarn som gäller då antalet platser är begränsat.

Välkommen!

http://www.pwc.se

Föregående artikel Folksam tackar nej till att försäkra majoriteten av Sveriges bostadsrättsföreningar!!!
Nästa artikel Nej tack, ni är inte välkomna längre!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här