AnnonsElectrolux

Inte så svårt att spara energi

13 nov 2008

Att Sverige och alla andra länder måste sänka energiförbrukningen är ett faktum. Annars kan konsekvenserna bli allvarliga klimatförändringar med svåra naturkatastrofer som följd. Men energibesparing är inte bara något för statsmakter att ta ställning till. Var och en av oss kan med enkla medel hjälpa till att göra jorden till en bättre plats att leva på.

Under Almedalsveckan i somras var energi-effektivisering det stora ämnet för både politiker och allmänheten. Under ett seminarium samlades landets ledande experter på området för att diskutera hur och vad som kan göras. Sverige ska sänka den nationella energiförbrukningen med nio procent fram till år 2016. Och till 2020 ska vi nå EU-målet på 20 procents minskning.
Agneta Persson som arbetar med regeringskansliets energieffektiviserings-utredning berättade att det måste sparas energi till vilket pris som helst. – Om vi inte gör något nu, vad kommer det då få för konsekvenser i framtiden? Det vill vi nog helst inte veta, sa hon till åhörarna.
Vi kan alla dra vårt strå till stacken med ganska enkla och billiga medel. Att spara energi är inte bara bra för den egna plån-boken. Det gynnar också bostadsrättsföreningens ekonomi. Priserna på elenergi har ökat med 40 procent på bara ett år. 
– Det är en enorm prisökning på elenergi som sker just nu och det kan mycket väl bli ännu dyrare, säger Tommy Ankarljung på Energimyndigheten.

Enklast: Att byta bort glödlamporna
Det enklaste sättet att spara energi är att byta ut glöd-lampor mot lågenergilampor och kompaktlysrör. Dessa belysningsalternativ har länge varit betydligt dyrare i inköp än glödlampor men så är inte längre fallet. Lågenergilampor kostar i dag från 25 kronor på större varuhus och postorder-företag. De håller tio gånger längre och drar mycket mindre energi än glödlampor så de extra kronorna i inköp sparas snabbt in. Lågenergilampans effekt är i regel en femtedel av glödlampans, det vill säga en 9 och 11 watts lågenergilampa motsvarar ljusmängden från en 40 respektive 60 watts glödlampa.

Byt lysrören också
Moderna lysrörsarmaturer med så kallat T5-lysrör är ett bra alternativ till gamla energislösande lysrörsarmaturer. T5-lysrör är kortare än vanliga lysrör och kräver en särskild armatur. Fördelen med T5-lysrör är att de är det mest energieffektiva belysningsalternativet som dessutom går att koppla till en dimmer, något som inte går med gamla lysrör. Precis som med gamla lysrör finns T5-lysrör med olika färgåtergivningar. Både lågenergilampor och kompaktlysrör drar cirka 80 procent mindre energi än vanliga glödlampor. Men trots alla energisnåla alternativ är belysning den del av hushållens energiförbrukning som ökar. 
– Man använder belysning till dekoration och ljusarrangemang i större utsträckning än för bara tio år sedan. Och i och med att de flesta fortfarande använder glödlampor så ökar energiförbrukningen, berättar Tommy.
Vissa lampor drar ström även när de inte är påknäppta. Det gäller sådana som har en transformator ansluten mellan lampan och stickproppen. För att undvika att de står och drar ström hela dygnet kan man koppla dem till ett grenuttag med strömbrytare och därifrån slå på och av strömmen.

Sänk inomhustemperaturen
Värme är en annan stor energibov och i många lägenheter håller man mellan 23 till 24 grader inomhus året runt. Om man vill spara på värmeenergin kan man försöka med att sänka innetemperaturen med någon grad. Om det känns bra och man inte fryser så kanske det går med ännu en grad. I rum som sällan används går det att sänka temperaturen ytterligare några grader. Nedfällda persienner och fördragna gardiner hjälper till att hålla värmen i rummet nattetid. Man kan också tänka på att inte ha stora möbler som soffor och skåp för nära rummets element. De blockerar nämligen för värmen att nå ut till resten av rummet och därför kanske man onödigt ökar temperaturen på elementen.

Svalare i kyl och frys
För temperaturer i kyl och frys rekommenderar Energimyndigheten plus 5 grader i kylen och minus 18 grader i frysen. Att ha det kallare är inte nödvändigt och för varje extra minusgrad ökas energiåtgången med cirka fem procent. Frysen blir mer ineffektiv om den är igenfrostad så regelbunden avfrostning är bra. Gummilisterna i kylens och frysens dörrar bör också kontrolleras. Om de är dåliga eller trasiga ska de bytas ut annars får kylanläggningen svårt att hålla rätt temperatur och det är lätt att vrida på termostaten. 
– Kyl och frys är tveklöst de stora energitjuvarna hos hushållen i och med att de är på jämt, dygnet runt, året om. Om man funderar på att köpa nytt bör man välja miljöklassat alternativ. Det tjänar man på i längden, menar Tommy.

Lägg locket på
För matlagning kan man tänka på att använda lock på kastrullerna när man kokar och om man ofta kokar upp vatten till te eller snabbkaffe är en elektrisk vattenkokare både snabbare och effektivare.

Undvik stand-by på hemelektroniken
Hemelektronik som TV, datorer, DVD- och CD-spelare är ett område som ökar i de svenska hushållen. Många av de apparaterna står på dygnet runt i och med att de bara knäpps av via fjärrkontroll eller att de "stänger av" sig själva. Men faktum är att de står på i så kallat standby-läge och enligt Energimyndigheten kan upp till tio procent av hushållselen gå åt till hemelektronik som står och smygdrar ström. Det man kan göra är helt enkelt att knäppa av prylarna med strömbrytaren som all hemelektronik har.
Ett smart sätt är att koppla flera grejer till ett grenuttag med strömbrytare och att man därifrån knäpper av hela rasket när man går och lägger sig eller reser bort. Många väljer i dag att göra sig av med den gamla TV:n till förmån för nya plasma- och LCD-apparater med stora skärmar. Det många inte tänker på är att en större TV också drar mer energi. Energikostnaden kan mer än tredubblas om man byter ut sin gamla 28-tummare mot en plasma TV med 42-tumsskärm.

Aktiva bostadsrättsföreningar
Många bostadsrättsföreningar arbetar i dag aktivt med att informera sina medlemmar om smarta tips för att spara energi. Hos BRF Skidbacken i Umeå föreslår man en daglig inomhustemperatur på 20-21 grader och tipsar om att många faktiskt sover bäst när det är sval rumstemperatur på mellan 16 och 18 grader. Föreningen vill också att de boende ska vrida ner termostaten på elementen vid vädring och hålla fönster och dörrar till trapphus stängda för att inte släppa in kall luft och ut varm luft.
BRF Brickbandet i Bromma i Stockholm tipsar om energisparkassetter i kyl och frys. Kassetterna absorberar fuktig luft och minskar frost- och isbildning på kylelement, väggar och matvaror. Enligt föreningen kan man göra kyl och frys upp till 30 procent effektivare med hjälp av energisparkassetter. Sjöhästen i Sollentuna tipsar, med hjälp av Konsumentverket, att man kan tvätta lätt smutsade kläder i 40 grader i stället för 60, att man ska maskindiska med full maskin och ansluta kallvatten i stället för varmvatten samt att laddare för mobiltelefoner och bärbara datorer ska pluggas ur vägguttaget när de inte används för laddning. 
Ja, det finns många enkla grejer man kan göra för att spara energi. Och som Agneta Persson från Regeringskansliet utryckte sig så vill vi nog inte veta hur det går om vi inte hjälps åt.

Föregående artikel Terassen förlänger utesäsongen
Nästa artikel Rätt skydd innan åskan slår ner

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här