AnnonsMiele

Kan byggkrisen bli en finanskris? Miljöpartiet svarar på frågor från SvD i Almedalen…

5 jul 2018

I Svenska Dagbladets tält i Almedalen svarar Miljöpartiet på frågor om en eventuell finanskris.

Från att ha varit ett högt tempo i byggandet har nu byggloven börjat tippa lite grann från höga nivåer historiskt sätt.  Dyra bostadsrätter har byggts fram tills nu och flera aktörer börjar se chansen att plocka upp den fallna manteln, exempel är kommunala och hyresnämnder som kommer med nya projekt.   Miljöpartiet vill inte överanvända begreppet ”finanskris” utan tycker fortfarande att det ser mycket bra ut. De menar på att det är svårt att sälja på de prisnivåer som vi har vant oss vid.

-Men man ska aldrig säga aldrig, säger Per Bolund från Miljöpartiet. Det finns risker som är kopplade till bostadsmarknaden som berör det finansiella systemet. Både internationella och svenska myndigheter menar på att det är de svenska hushållens höga skuldsättning som är problemet. Däremot jämförs svenska befolkningen med europeiska länder där människor bara har lämnat nycklarna i bostadsägarnas hand och sagt att ni får lösa skuldproblemet. Där sägs svenskar vara väldigt måna om att betala sina skulder vilket i sin tur leder till att vi istället drar ner på den andra konsumtionen som då kan resultera i en makroekonomisk kris och i värsta fall kan leda till en finansiell kris. Vi behöver göra insatser nu, som att bygga upp buffertar för att minska riskerna att hamna i en finansiell kris.

Miljöpartiet menar att vi har hamnat i läget vi har idag på grund av att företag har nischat in sig på ett segment att bygga dyra bostadsrätter. Marknaden är mättad och vi har inte kapacitet att betala priset, däremot är det att gå för långt med att säga att bostadsmarknaden är i kris. Flertalet aktörer finns som vill ta sig in på marknaden för att bygga billigare, samt en efterfrågan från kunder. Här kommer vi se en breddad marknad där det kommer vara fler aktörer som får chansen att ta sig in på marknaden.

Föregående artikel Liberalerna om det skärpta amorteringskravet
Nästa artikel Bli premium-medlem i Borätt Forum! Se vårt sommarerbjudande!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här