AnnonsMiele

Koll på bostadsrättsföreningarnas skuldsättning viktigare än någonsin

29 mar 2017

Bostadsrättsföreningarnas skuldsättning är en viktig information för alla som bor, tänker köpa eller belåna en bostadsrätt. Enligt en undersökning från Swedbank och sparbankerna kan boendekostnaden fördubblas om räntan stiger från två till fem procent. Ändå är det i stort sett ingen fastighetsmäklare som informerar om bostadsrättens andel av föreningens lån i objektbeskrivningen.

Många som köper en bostadsrätt tittar bara på försäljningspris och månadsavgift. Många glömmer att titta på föreningens skuldsättning. Stiger räntan leder det till ökade boendekostnader i form av ökade räntekostnader på de privata bolånen. Men det många hushåll inte tänker på är att nästan alla bostadsrättsföreningar är skuldsatta. En högre ränta leder också till högre månadsavgift och i vissa fall, om föreningen har stora lån, till kraftigt höjda månadsavgifter.

Det är därför otroligt viktigt att köpare av bostadsrätter tittar på föreningens skuldsättning för stiger räntan kan det för många innebära en eller ett par tusenlappar i högre månadsavgift.

ENLIGT SWEDBANK och sparbankernas beräkningar skulle en bostadsrättsförening behöva höja månadsavgiften med över 900 kronor om räntan stiger från 2 procent till 5 procent för en lägenhet på 75 kvadratmeter boyta och som har en skuldsättning på 5 000 kronor per kvm. Men för en nyare förening med en skuldsättning på 10 000 kronor per kvm handlar det om 1 900 kronor i högre månadsavgift.

Föreningar med mycket lån, ofta nyproduktioner eller nyligen ombildade föreningar, är mer räntekänsliga än gamla föreningar som oftast hunnit amortera ner sina lån.

I Stockholm, Göteborg och Malmö är det inte längre ovanligt med en skuldsättning på över 15 000 kronor per kvadrat för nyproducerade bostadsrättsföreningar. För dessa föreningar kan det innebära 2 800 kronor i högre månadsavgift om räntan stiger till 5 procent. Det är mycket pengar och av den anledningen bör alla som bor i bostadsrätt eller tänker köpa en bostadsrätt ta reda på föreningens skuldsättning. På sikt när alla konsumenter lärt sig detta och alla fastighetsmäklare upplyser alla konsumenter om lägenhetens andel av föreningens skuldsättning skulle det inte förvåna mig om välskötta föreningar påverkas positivt med en högre värdering.

En bostadsrättsförening har tre typer av kostnader. Driftkostnader för t.ex. uppvärmning, vatten och avlopp, el och sophämtning. Kapitalkostnader för föreningens lån och slutligen slita- gekostnader för föreningens byggnadskomponenter.

LÅNGSIKTIGT MÅSTE en bostadsrättsförening täcka samtliga kostnader annars ställs föreningen till slut inför tre alternativ: ta mera lån, begära kapitaltillskott av sina medlemmar eller ställa in sina betalningar och begära föreningen i konkurs. Det normala är det förstnämnda men till priset av högre skuldsättning och höjda månadsavgifter. Vill du bo i en förening med en sund och hållbar ekonomi och på sikt lägsta möjliga årsavgifter finns inga genvägar. Gå på föreningsstämman, se till att välja in kompetenta och ansvarsfulla styrelseledamöter och se till att föreningen täcker samtliga kostnader. Föreningar som väljer att gå med ständiga underskott och täcker dessa underskott med nya lån kommer att påverkas negativt och få en lägre värdering. Vem tycker att det är bra? 

Föregående artikel Dags att förnya lånen? Tänk på det här!
Nästa artikel Avtal gör det lättare för bostadsrättsföreningar att spara energi

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här