AnnonsStyrelsesupport

Kritiserade lokalhyresstödet förlängs igen

6 apr 2021

Som Borätt Forum rapporterat om tidigare återinfördes det statliga lokalhyresstödet för första kvartalet 2021. På grund av att smittspridningen återigen har ökat föreslår regeringen nu ytterligare en förlängning av stödet under perioden 1 april–30 juni 2021. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Många är dock kritiska till stödformen, bland andra Fastighetsägarna.
– Det går inte att lägga ansvaret för att stötta näringslivet på en privat aktör. Fastighetsbranschen är en bransch som domineras av småföretag, som under pandemin gett ett stort ekonomiskt stöd till sina lokalhyresgäster. Regeringen måste förstå att det finns gränser för vad fastighetsbranschen klarar av. Därför behöver regeringen se till att direktstöd betalas ut och samverka med fastighetsbranschen för att främja en positiv återstart efter pandemin, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige i en intervju i Fastighetstidningen.
Mats Hedenström, Svensk Handel, är också skeptisk till det förlängda stödet.
– Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Precis som under första kvartalet 2021 kommer hyresvärdar, som mellan april och juni väljer att sänka lokalhyran för hyresgäster i utsatta branscher kunna ansöka om stöd för en del av hyressänkningen. Den statliga kompensationen kan enligt förslaget ges med 50 procent av den nedsatta fasta hyran, vilket är samma nivå som för första kvartalet 2021.
I likhet med den förra stödperioden kommer länsstyrelserna att handlägga stödet.

Föregående artikel Möt Borätt Forums partner iLOQ
Nästa artikel Enligt senaste statistiken: Här såldes flest bostadsrätter

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här