AnnonsMiele

Kylan tynger föreningens ekonomi

20 jan 2010

För en gångs skull har Sverige kunnat glädja sig åt en vit jul och riktigt vinter. Men vinterkylan har sina baksidor. Landets fastighetsägare får ta en rejäl ekonomisk smäll som följd av de låga temperaturerna. Inte nog med att uppvärmningssystemen har fått jobba för högtryck, dessutom har elpriserna rusat i höjden de senaste veckorna. Ovanpå kommer kostnaderna för alla de skador kylan orsakar.

Försäkringsbolagen har under de senaste veckorna fått ta emot rekordmånga anmälningar om köldskador på fastigheter. Den ovanligt långa köldperioden, i kombination med att många varit bortresta över helgerna har ökat omfattningen på den här typen av skador.

VVS-företagen jobbar ny högtryck för att ta hand om alla sönderfrysta ledningar.

– Vattenskador kostar fastighetsägarna och försäkringsbolagen cirka 100 miljoner kronor varje vecka. Efter den här köldperioden så är minst en tredjedel av skadorna en följd av kylans verkningar, säger Rolf Kling, teknisk chef hos VVS-företagen. Vid sträng kyla ökar också belastningen på elnätet och därmed risken för elavbrott. Det kan i sin tur leda i att den teknik som styr uppvärmning och ventilation i fastigheten slås ut, fortsätter han.

Föregående artikel Riksbyggen ska sköta Diligentias bostäder
Nästa artikel Räkna rätt på ytorna

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här