AnnonsMiele

Läskigt, nervöst men roligt

6 mar 2012

Joakim Schuster, 36-årig musiker, är sedan ett drygt år ordförande i Brf Sparfvenfelt i Johanneshov, Stockholm. Borätt ställde några snabba frågor om hans styrelseuppdrag.

Hur kom det sig att du blev ordförande i bostadsrättsföreningen?

– Jag halkade in på ett bananskal. Jag flyttade in i april 2010, på sommaren blev jag suppleant i styrelsen och ordförande i december. Det var läskigt från början, men det är roligare än jag tänkt mig.

Vad är det för förening?

–Huset är från 1936, föreningen tog över fastigheten från familjebostäder i juni 2010. Vi har 35 lägenheter, sex är hyresrätter. Efter ombildningen har vi haft en avgift som bygger på de planer som fanns. Vi har lånat till investeringar, till exempel tvättstuga, och sålt några hyresrätter.

Har ni några stora projekt på gång?

– Vi var tvungna att installera en egen värmecentral före sommaren. Värmen är dyr, så vi ska kolla om man kan ansluta en värmepump, om vi vill installera bergvärme.

–Sedan måste fönstren renoveras. Området är grönmärkt av Stockholms stadsmuseum, det är särskilt kulturhistoriskt värdefullt, så vi får inte göra hur som helst.

Vad är svårast med att vara ordförande?

– Jag försöker delegera uppgifter, så just nu är det svåraste att släppa och lita på att det som ska göras blir gjort, utan att jag gör det själv.

– Det kan vara lite nervöst med det stora ansvaret, som när man gör upphandlingar, men jag försöker hela tiden få andra styrelsemedlemmar att ta ställning och ifrågasätta. Men trots att vi har både ekonomisk- och teknisk förvaltare kan det ibland vara mycket jobb.

Vad är viktigast i styrelsearbetet?

– Att man etablerar ett bra klimat i gruppen, så att man vågar prata och ställa dumma frågor. Och det går nog att få folk att ställa upp om de känner att de platsar och kan bidra, om de inte känner att de måste kunna allt från början.

Tänker du fortsätta bo i bostadsrätt?

– Nästa gång flyttar jag nog till villa. Då får man bestämma själv hur man vill ha det.

Föregående artikel License to grill
Nästa artikel … men här sköter de boende allt själva

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här