LED i gatubelysning. En framtidsvision eller en lösning som fungerar? I Mölndal har brf Täckdiket, med ordföranden Patrick Lindahl i spetsen, gjort slag i saken och beställt LED-armaturer som gatubelysning.
Lindahl tror på det här.
– Visst det kostar kanske 50 procent mer, men räknar man på vad en lampa drar så tjänar man in det snabbt, säger han.
LED, light emitting diode, är en energisnål diod som springer fram som ett allt klarare alternativ till den snart förbjudna glödlampan. På innergården i Mölndal är det två LED-armaturer som sitter monterade och ger ifrån sig ett något annorlunda ljus. Om någon månad är det 20 som lyser upp nejden på ett lite annat sätt än lamporna i kringområdet.
– Det var en av de boende som sa att det bländar, då sa jag att man ju inte måste titta rakt in i lampan och det erkände han snabbt att han hade kommit på själv. Det är klart att om man ska ha ljus så blir det lite bländande, men så farligt är det inte. Jag upplever inte att det är några bekymmer, säger ordföranden Lindahl och skrattar där han står och blickar upp mot den nyinsatta armaturen på innergården.
Snabb utveckling
Ljuset är starkt, det är inget att diskutera. Tekniken ger ett renare ljus, med bättre färgåtergivning och bra ljusspridning – somliga säger att det bländar, andra ser bara fördelar. I vilket fall som helst så har LED-tekniken utvecklats snabbt de senaste åren och nu är den en starkt växande konkurrent till tidigare energisnåla lösningar. Kraftigt sänkta energikostnader och mindre koldioxidutsläpp är främsta dragplåster i försäljningskampanjerna kring LED.
För att jämföra prisskillnaderna mellan äldre armaturer och den nya tekniken kan man titta på föreningen Täckdikets fyra lampor som lyser upp P-platsen. Tillsammans drar de idag 1000 watt, det blir ungefär 15 kronor per dygn.
– Ärligt talat så ger de inget bra ljus ändå, säger Lindahl.
Massor att tjäna
När föreningen byter till LED så blir siffran för driften av lamporna vid parkeringen 1,50 per dygn istället.- Och det handlar bara om de här fyra lamporna, säger Patrick Lindahl och ler gott.
Det kan man förstå att han gör. Tittar man bara till siffrorna tar det inte så lång tid förrän investeringen är intjänad.
– En vanlig armatur kostar runt 4000 kronor, LED kostar 5880 kronor och med dollarns uppgång kanske mer. Så det är klart den är lite dyrare, men den drar ju bara en femtedel av vad vanliga lampor gör!
Täckdiket köper in 18-20 stycken armaturer i samband med att de ändå tvingas byta sina gamla stolpar, eftersom klimatet på västkusten mer eller mindre kräver ett byte emellanåt.
– Jag vet inte om stolparna som finns här idag är 20 eller 30 år gamla. Men med tanke på att vi har ett ganska aggressivt klimat här med hög salthalt i luften från havet, så rostar stolparna lätt. Vi måste byta.
Lätt att byta belysning
I framtiden handlar det förhoppningsvis inte längre om att byta alltihop så som idag. Armaturerna sitter i en fyrkantig låda där innehållet går att byta ut. I lådan kan man variera antalet rader med LED-armaturer och därigenom variera styrkan på ljuset. Justeringsmöjligheterna i armaturen gör alltså att det går att sätta olika typer av belysning, till exempel i en park skulle det gå att sätta en typ av ljusbild på gångvägarna och en helt annan på buskage. Möjligheterna gör armaturen unik och öppnar för att anpassa ljuset till de krav som ställs på en speciell plats.
Det finns möjligheter att montera in upp till 12 moduler med lampor, vilket i så fall ger ett väldigt starkt ljus. I stolparna i Mölndal sitter bara en. Utöver detta finns det vinster med Sveriges klimat som Lindahl inte tycker att det går att blunda för. Enligt honom ger den LED-tekniken ännu mer luft under vingarna.
– Ju kallare det är desto längre hållbarhet har tekniken, livslängden förlängs. Det är bra med kalla temperaturer. Vid 20 grader har lamporna en livslängd på 100 000 timmar, med vårt klimat och ljusa sommarnätter så tar ju lamporna nästan aldrig slut.
Livslängd ger mer i spargrisen
Men lamporna håller inte för evigt. Det finns tydliga uppgifter om hållbarhet som man kan rätta sig efter, mer realistiska löften än vad som ibland uppges i LED-entusiasternas glädjekalkyler över livslängden. En av de stora fördelarna som producenterna pekar på när det gäller LED-armaturerna är just livslängden, den är upp till 24 år. Om siffran stämmer så gör det att bostadsrättsföreningar runt omkring i landet skulle kunna spara stora summor pengar som idag går till lampbyten och annat underhåll. Det är bara att räkna och se hur mycket det gör för ens egen förening. Det gjorde Patrick & co. Lägger man där till den ekonomiska aspekten i ett av Lindahls exempel så talar kronor och ören ett tydligt språk.
– Ställer man en 20 wattslampa mot en LED betyder det samtidigt att man ställer deras respektive driftskostnader mot varandra. 650 kronor mot 100 kronor. Det tar fyra år att tjäna in pengarna för investeringen med hjälp av driften, sen har man minst sex år på sig att tjäna pengar.
Lösning med gatubelysningsarmaturer som Täckdiket har valt kommer från Nordic LED och är enligt företaget speciellt framtagna för att ersätta dagens högtrycksnatrium- och kvick-silverarmaturer och ger en energibesparing på 40-70 procent.
LED-belysningen utomhus är inte den enda nytänkande idén som föreningen Täckdiket har kommit på. I Patrick Lindahls trappuppgång är det inga kablar dragna mellan alla lamporna, de tänds och släcks med hjälp av radio.
– Det sitter sändare som reagerar på en ljudsensor i trapphuset som i sin tur skickar en signal till mottagaren så fort det hörs ljud ute i svalen. Den är så pass känslig att den reagerar på när man tar i handtaget på ytterdörren och när man vrider om låset inifrån lägenheterna.
Tekniska innovationer ger pengar
Mycket riktigt, så fort Patrick tar tag i handtaget på botten-våningen för att gå in i trapphuset så förändras den becksvarta ytterdörren till ett ljust välkomnande och varmt sken inom loppet av någon sekund. Fascinationen för spännande teknik verkar vara återkommande. Lamporna på de olika planen i trapphuset är i flera olika utföranden. Här finns LED-teknik, runda lampor, lysrörsteknik av energisparande modell. Här verkar det vara en provstuga för grejor som kan komma att sättas in på sikt.
– Vi sparar jättemycket på det här. Skulle vi ha dragit kablar mellan alla armaturerna så skulle bara själva arbetet och kabeln ha gått på mycket pengar. Det blir billigare så här. I dagsläget tar det någon minut innan belysningen släcks efter att det har blivit tyst i trapphuset. Det innebär i sig att lamporna inte drar lika mycket ström som i de övriga trapphusen som föreningen har, där står lamporna på konstant. Jämför man kostnader här så tjänar föreningen in en eventuell nyinstallation i ett annat trapphus på 1,5 år.
– Det tar faktiskt längre tid för oss att tjäna in pengarna för utebelysningen, men de var vi ändå tvungna att byta ut stolparna på.