AnnonsMiele

Lokaltåg körde in i bostadsrättshus

23 apr 2013

Att ett tåg kör in i ett bostadshus är en mycket ovanlig händelse. Det var också det som brf Marinan fick höra av försäkringsbolaget när styrelsen i föreningen fick beskedet att fastighetsförsäkringen inte gällde för de skador som orsakats av tåget.

Brf Marinan, Saltsjögränd 2–10, i Saltsjö Boo öster om Stockholm, består av 26 lägenheter i fem hus belägna ett stenkast från ångbåtsbryggan i Saltsjöbaden. Husen är byggda av JM och var inflyttningsklara 2005. Då var bostadsrättsköparna lyckligt omedvetna om vad som skulle drabba de boende på Saltsjögränd 10 en januarinatt åtta år senare.

– Ingen kunde föreställa sig vad det här skulle innebära, säger Bertil Grandinson som är ordförande i brf Marinan. 

 Han har under de två månader som gått sedan olyckan varit fullt sysselsatt med allt som rör återställandet av huset. Det har handlat om att sköta kontakterna med Stockholms Lokaltrafik, SL, tågoperatören Arriva, försäkringsbolagen, alla företag som involverats i bärgningen och återställandet samt att informera medlemmarna och svara på deras frågor.

Det var i mitten av januari det hände som inte får hända: att ett tåg kunde sättas igång av misstag av en städare. Tåget hade startat två stationer från Saltsjöbaden och rusade i 80 kilometer i timmen rakt in i Saltsjögränd 10 som är beläget vid slutstationen. Ett par bärande pelare krossades när tåget körde in i balkongen i nedre plan. Tack vare att tåget kilades fast under en balkong, och på så sätt bar upp hela huskroppen, rasade inte delar av huset ihop.

– Min fru och jag vaknade halv tre på natten av ett fruktansvärt dån och ljud av plåt som krossades. Så snart jag förstått vad som hänt ringde jag 112. Vi hörde kvinnan i tåget ropa på hjälp och kunde tala med henne fram till dess att räddningspersonalen var på plats, berättar Bertil Grandinson som bor på byggnadens översta våning. 

Vid olyckan fanns sammanlagt fem personer i huset, men som tur var skadades ingen. Mitt i natten fick de flytta in på en närliggande konferensgård där fick de stanna några nätter innan evakuerings-bostäder var klara. Det är främst två lägenheter som är berörda av olyckan, den på bottenvåningen, där köket och vardagsrummet är förstörda, och en mindre del av våningen över den. Bertil Grandinsons lägenhet högst upp i huset fick endast några mindre sprickor på ett par ställen. Husets vikt är ungefär 1 400 ton och tåget vägde 80 ton. Eftersom tåget inte var så tungt så vek det sig som en fjäder mot den tunga byggnaden.

– Hade det handlat om ett godståg eller ett persontåg med flera vagnar hade det troligen gått rakt genom byggnaden och skadorna hade blivit värre, säger Bertil Grandinson

Pendeltåget är borttransporterat och det är nu bara några plywoodskivor i husets ena hörn där tåget körde in som vittnar om olyckan. Huset har stabiliserats genom att betongplattor har stagats upp med stämp (stöttor) och stålbalkar i de skadade delarna. En uppmätning är gjord för att kontrollera eventuella förskjutningar och flera skadebesiktningar har gjorts för att upptäcka sprickor, ta reda på hur balkar och anslutningar klarat smällen samt kartlägga skadorna i lägenheterna.

Det är inte bara byggnadskostnader för flera miljoner kronor när huset ska renoveras utan även dyrbara kringkostnader: hyresförluster för garaget under huset, ersättningsbostäder för fyra familjer, besiktningar och kontroller. De första veckorna var det oklart vilket försäkringsbolag som skulle gå in och täcka kostnaderna för skadorna. Föreningen har en fastighetsförsäkring som är en fullvärdesförsäkring, men har fått beskedet från försäkringsbolaget att denna inte gäller för skador orsakade av ett rusande tåg! 

Bakgrunden är att järnvägstrafiklagen föreskriver strikt ansvar för tåget, vilket enligt försäkringsbolagen gör att något försäkringsskydd inte behövs. Det skydd brf Marinans försäkring erbjuder i ett fall som detta är genom det så kallade allriskmomentet. Där är dock skadeersättningen maximerad till 10 basbelopp eller 445 000 kr. 

– Det var därför mycket angeläget för oss att få klarlagt vem som skulle bära kostnaderna för fastighetens återställande. I dagarna har vi äntligen fått besked från Arriva, företaget som driver järnvägstrafiken på Saltsjöbanan, att deras försäkringsbolag, Axa, tar kostnaderna för återställandet av huset, säger en lättad Bertil Grandinson som hoppas få flytta tillbaka till sin lägenhet i augusti, då det preliminära inflyttningsdatumet är satt.

Eric Rubenson, försäkringsjurist på Bolander & Co, kommenterar försäkringsfrågan angående tågolyckan i Saltsjöbaden så här:

– En försäkring täcker ju alltid en viss typ av händelser som brand, vattenskada eller något annat. I det här fallet har man i villkoren inte kunnat förutse att ett tåg kör in i huset så därför gäller inte försäkringen. Paradoxalt nog gäller en fastighetsförsäkring om ett flygplan störtar ned på fastigheten. I många försäkringsbolag går det dock att teckna ett allrisktillägg med ett begränsat försäkringsbelopp som skulle kunna ha gällt i den här olyckan. 

Föregående artikel Så synar föreningen bankernas ränteerbjudanden
Nästa artikel Yttre fonden ska hålla takten med underhållsplanen

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här