AnnonsMiele

Majoritet tror på stigande priser

8 dec 2009

Fler tror på stigande priser, allt färre på att priserna ska falla. Det visar månadens boprisindikator från SEB.

58 procent tror att bostadspriserna ska stiga och endast ett av tio hushåll tror på fallande priser visar SEB:s boprisindikator. Mätningen stiger därmed för femte månaden i rad. En av anledningarna bakom resonemangen hos de tillfrågade hushållen ligger sannolikt Riksbankens justering av ränteprognosen.

– Att den korta boräntan kommer att fortsätta stiga är hushållen medvetna om. Men med den nya lägre räntebanan ökar sannolikheten för att räntan på sikt kommer att toppa på en lägre nivå än vad hushållen tidigare räknat med. Det stärker den optimistiska synen på bostadsmarknaden, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Som det ser ut nu tror de tillfrågade att reporäntan ligger på cirka 1,6 procent om ett år i jämförelse med värdena från förra månaden när resultatet landade på en reporänta om 1,26 procent om samma tid.

– Hushållens förväntningar på reporäntans utveckling det kommande året har studsat upp och ligger nu närmare Riksbankens prognos än tidigare, säger Gunilla Nyström.

Andelen som tänker binda sin ränta ökar samtidigt något. Bland de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar nio procent att de har för avsikt att binda.

 

Föregående artikel Positiva signaler om byggandet
Nästa artikel Farligt julpyntande

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här