AnnonsMiele

Många bostadsrättsföreningar saknar regler om grillning

5 jul 2013

– Det har blivit allt vanligare med grillning och därför kan det vara bra för föreningen att ha tydliga regler kring detta. Om alla vet vad som gäller behöver det inte heller uppstå diskussioner i onödan och det underlättar också för styrelserna, säger Eva Sörqvist, jurist på HSB Riksförbund.

HSB Riksförbund har undersökt hur vanligt det är att bostadsrättsföreningarna har bestämmelser om grillning i sina ordningsregler. Det är nästan 1 100 styrelseledamöter i HSB:s bostadsrättsföreningar som har besvarat enkäten. Drygt 60 procent svarar att man har regler om grillning medan övriga 40 procent svarar att det inte finns sådana.

Bland dem som har regler uppger 35 procent att man helt har förbjudit grillning på balkonger och uteplatser medan 50 procent svarar att det är tillåtet med elgrill men inte gasol- eller kolgrill. Övriga 15 procent svarar att man har andra regler. Nära 70 procent uppger att man har ordnat med gemensamma grillmöjligheter i bostadsrättsföreningarna, till exempel en gemensam grill på gården.

Det finns inga lagregler om grillning på balkonger eller uteplatser. Det är bostadsrättsföreningarna själva som kan fatta beslut om det i sina ordningsregler. Men det är också viktigt att ta reda på om Räddningstjänsten tillåter grillning eller inte, menar Eva Sörqvist. Hon tillägger att även om det är tillåtet att grilla på balkongen så bör man kolla vad grannarna tycker och ta hänsyn till det.

Juristerna på HSB Riksförbund rekommenderar alla bostadsrättsföreningar att ta upp frågan om regler för grillning i sina ordningsregler om man inte redan har gjort det.

Föregående artikel Ränteupproret
Nästa artikel Bostadsrättsföreningarna sprider ränteriskerna mer idag

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här