AnnonsMiele

Marknads­information rörande utvecklingen inom förvaltning av bostadsrätts­föreningar

3 nov 2019

Borätt Forum har senaste månaden fått många frågor från våra medlemmar och läsare om vad som händer i förvaltningsbranschen. Detta i kombination med att många föreningar just nu överväger byte av förvaltare så vill vi gärna delge våra läsare den information som vi har.

Följande har hänt när det gäller de större affärerna under året:

  • Fidelio Capital har skapat ett bolag som heter Nabo. Detta företag är en sammanslagning av Rådrum, Valvet, Conzignus och Ekonomisk förvaltning i Uppsala.
  • Fidelio Capital är också indirekt medverkande i förvärvet av SBC där de nya ägarna har en sådan stor ägarandel att SBC kommer att avnoteras från börsen.

Detta är helt logiskt sett ur perspektivet att den största investeraren i Fidelio, den 10 september i år, sa i en intervju med Fastighetsvärlden att hon räknade med att Nabo skulle bli störst i branschen. Självklart är bolagsaffärer en process som tar viss tid men givet de fakta som ligger på bordet och den störste investerarens viljedeklaration så är det sannolikt att vi inom relativt kort tid kommer att få se Nabo och SBC formellt sammanslagna.

Det är alltså tydligt att den historiskt sett odiskutabla marknadsledaren, HSB, kommer få nöja sig med att vara nummer två framöver, räknat i antal föreningskunder. Det är egentligen riktigt stort det som sker nu. Effekterna på förvaltningen över tid är svåra att sia om men faktum är att marknadsledarskapet i en handvändning flyttats från det kooperativa ägandet till ett läge där riskkapitalisten tar över. Inte alla kunde förutse den utvecklingen.

Räkna med att det kommer att bli ett rejält krigande om kunder framöver när risk-kapitalisten ska räkna hem sin investering parallellt som den detroniserade marknadsledaren ska bevaka sin kundbas. Ett par goda råd i tider som dessa är:

  • Bind inte upp din förening i långa avtal. Enligt våra läsare så finns det just nu ett stort intresse från förvaltarhåll att teckna flerårsavtal men fall inte för frestelsen är vårt råd. Vi bedömer att det finns mer att hämta på att ha korta avtal i den situation som nu råder.
  • Se upp med parallella erbjudanden från företag som kan framstå som konkurrenter men som egentligen har samma ägare. Några av våra läsare har påpekat att så sker.
  • Räkna med personalomsättning så häng inte upp er på en enskild individ när ni väljer förvaltare. Risken är att den individ ni faller för kommer att finnas i annat hägn inom kort.

Vill du ha mer information om marknadsutvecklingen eller lämna dina synpunkter så kontakta oss på info@borattforum.se.

 

Veronica Bäckström, redaktör Borätt Forum

Borätt Forum AB, 556141-2189, Pastellvägen 6, 121 36 Stockholm,Telefon 08-520 252 02 info@borattforum.se, www.borattforum.se

 

 

 

 

DWOQ-gruppen: Storholmen Förvaltning, Storholmen Projekt, Storholmen 2-2-2, Storholmen Parkering, Storholmen Fixit!,Storholmen IT, Storholmen Försäkring & Skador och Borätt Forum

Föregående artikel Kaos i förutsättningarna för boende i tätorter
Nästa artikel Stor risk för ekonomisk brottslighet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här