Att arbeta för en ökad trivsel och ett ökat engagemang i bostadsrätts- föreningen gör bland annat att trivseln och sammanhållningen ökar. Något som i sin tur gynnar ekonomin. AV ARTURO ARQUES
Enligt Statistiska centralbyrån finns det cirka fem miljoner bostäder i Sverige varav hälften utgörs av lägenheter. Av dessa lägen- heter utgör drygt en miljon lägenheter bostadsrätter som förvaltas av cirka 28 000 bostadsrättsföreningar. Bostadsrätten är ett populärt och uppskattat boende som har visat sig vara en bra boendeform för medlemmarna. En välskött bostadsrättsförening med ordnad ekonomi har också visat sig vara ett prisvärt boende för medlemmarna. Bostadsrätterna har enligt Svensk Mäklarstatistik stigit med i snitt drygt åtta procent, i snitt per år, samtidigt som Konsumentprisinidex stigit med drygt en procent i snitt per år. Ett sätt att illustrera denna prisuppgång är att ställa prisuppgången i relation till den boendekostnad bostadsrättsinnehavaren haft för bostadsrätten.
DEN SOM KÖPTE en bostadsrätt 2008 och sålde den tio år senare har med hänsyn till räntekostnad, reavinst- skatt och månadsavgift ”fått betalt” med 2200 kronor i månaden för att bo enligt en undersökning gjord av Swedbank och sparbankerna. Även om det finns stora variationer mellan olika kommuner så är det intressant
att notera hur prisvärt det varit att bo i en bostadsrätt de senaste tio åren. Det måste sägas i sammanhanget att det finns kommuner såsom till exempel Lidköping, Sundsvall och Landskrona där man inte fått betalt för att bo. Men en boendekostnad på till exempel 1 300 kronor i månaden för en bostadsrätt på 60 kvm BOA i Lidköping under perioden 2008–2018 är inte mycket.
I framtiden kommer föreningens ekonomi få en allt större betydelse för prissättningen av föreningens bostads- rätter. Välskötta föreningar som sköter både den tekniska och ekonomiska förvaltningen kommer att premieras. En välskött bostadsrättsförening som täcker samtliga kostnader och har ett sparande som motsvarar det verkliga slitaget av föreningens byggnads- komponenter kommer på sikt att ha en lägre skuldsättning och en lägre månadsavgift än övriga föreningar. I takt med att allt fler fastighetsmäklare och webbsidor med bostadsannonser redovisar bostadsrättsföreningarnas ekonomi på ett mer konsumentvänligt sätt kommer den ökade transparansen och genomlysningen att göra det lätt- are för konsumenten att skilja välskötta föreningar från mindre välskötta föreningar.
SITTER DU I STYRELSEN i en bo- stadsrättsförening är rådet till dig att prioritera arbetet med en sund och håll- bar ekonomi. Sitter du i valberedningen kan det vara klokt att nominera och stötta medlemmar som vill ta ansvar för föreningens ekonomi även på lång sikt. Är du revisor kan det vara klokt att bistå styrelsen med goda råd och tips under hela verksamhetsåret och inte bara inför ordinarie årsstämma.
En förening blir inte bättre än dess medlemmar. En välskött bostadsrätts- förening med en styrelse som tillsam- mans med övriga medlemmar arbetar aktivt med att få medlemmarna att tri- vas och engagera sig i föreningsarbetet ökar trivseln och sammanhållningen i föreningen. Medlemmar som trivs bor gärna kvar och när de väl flyttar blir de föreningens bästa ambassadörer. Att ha medlemmar som trivs i föreningen är därför lika viktigt som att ha en förening med god ekonomi.