AnnonsMiele

Ministern oroad över uppluckrade hyresregler

9 feb 2015

Boverket ska göra en snabböversyn av de uppluckrade reglerna om andrahandsuthyrning. De höjda priserna är ett akut problem, enligt bostadsministern Mehmet Kaplan. Förre bostadsministern Stefan Attefall är kritisk.

Förra regeringen bantade regelverket om andrahandsuthyrningen ordentligt för att öka tillgången till bostäder. Bland annat tilläts fri hyressättning vid uthyrning av bostadsrätter och möjligheten för hyresgäster att klaga på hyran till hyresnämnden inskränktes.

En följd av avregleringen har, enligt experter som P4 Stockholm har talat med, blivit att hyrorna har stigit så pass mycket i Stockholm att de räcker till att finansiera köp av lägenheter för uthyrning. Utvecklingen oroar regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tänker nu låta Boverket göra en skyndsam kartläggning av liberaliseringens effekter.

– Jag vill få reda på hur det har påverkat prisbilden, om utbudet blivit större eller mindre och framförallt ska Boverket se över frågan om att kunna överpröva hyran i efterhand – vad det har betytt, säger han till P4 Stockholm.

– Det här är ett akut problem som behöver få en snabb lösning.

Förre bostadsministern Stefan Attefall (KD) är kritisk till Kaplans utspel. Han anger bland annat att utbudet på marknaden för andrahandsuthyrda lägenheter har blivit större.

– Syftet var i första hand att få ut fler hyreslägenheter på marknaden. Mehmet Kaplan kan börja med att försöka göra något för att öka tillgången till lägenheter i stället för att begränsa den. Det är en fruktansvärd passivitet som präglat hans tid som bostadsminister, säger Stefan Attefall.

Han har i sig inget emot att lagändringarna om andrahandsuthyrningen ses över. Däremot tycker han att det är för tidigt, bland annat eftersom det tog tid för Attefall att få delar av sina förslag genom riksdagen.

– Vi blev tvungna att lämna kompletterande förslag för att sänka ribban för att få hyra ut sin lägenehet i andra hand. De lagändringarna har ännut inte slagit igenom eftersom det i många fall krävs stadgeändringar i bostadsrättsföreningar. Den stora utbudseffekt som blivit om man godtagit vårt paket från början har därför uteblivit. Men det har ändå ökat utbudet.

Mehmet Kaplan gjorde nyligen en längre intervju med SvD Näringsliv. Han kritiserade företrädaren Stefan Attefall för att ha ägnat för mycket tid åt små punktinsatser, som till exempel liberaliseringen av andrahandsuthyrningen.

– Vi har sett hur tidigare bostadsministrar har försökt lösa bostadskrisen på folks villatomter, med olika typer av uthus och liknande. Det har inte riktigt funkat. Det har inte heller andrahandsuthyrningsreformen gjort. Den har bara lett till en sak: att priserna har gått upp, sade han.

Stefan Attefall köper inte kritiken.

– Det är dumt och oseriöst, säger han.

Han invänder också mot att Kaplan beskriver förra regeringens bygglovsbefriade småhus, så kallade Attefallhus, som "uthus". Enligt Attefall har Kaplan missuppfattat poängen med husen.

– Det är inte seriöst att säga att vi duttade med småsaker. Vi bygglovsbefriade Attefallshusen för att förenkla livet för vanliga människor. Det skulle bidra till att lösa bostadskrisen, men det var inte syftet i grunden, säger Attefall.

Mehmet Kaplan har kritiserats för att han inte fått nya bullerregler på plats. De nuvarande reglerna anses av vissa försvåra byggande i stadsmiljö. I intervjun med SvD Näringsliv gav Mehmet Kaplan beskedet nya bullerregler är på väg. Det dämpar dock inte Stefan Attefalls kritik.

– Kaplan har länge sagt att reglerna kommer, men han har fortfarande inte levererat. De har legat färdiga på regeringskansliet borde ha funnits på plats redan förra året. Det handlar bara om att han måste sätta ner foten och visa vad han tycker och där verkar han sitta fast i en intern diskussion i Miljöpartiet som han inte kan ta sig ur.

Föregående artikel Borättsköpare står utan skydd
Nästa artikel Nu blir det svårare kapa bostadsrättsförening

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här