AnnonsMiele

Moderaternas förslag: Staten betalar hälften av lokalkostnaderna

25 mar 2020

I går presenterade Moderaterna sina krav till regeringen gällande Coronaviruset. Ett av Moderaternas krav berör många bostadsrättsföreningar direkt. Kravet att staten ska betala upp till hälften av hyreskostnaderna för företag i utsatta branscher. Det gäller framförallt varsamheter inom hotell, restaurang och butiker.

”Utöver löner är hyran den största fasta kostnaden i de branscher som drabbats hårdast – besöksnäringen och sällanköpshandeln. Om dessa företag går i konkurs sprider sig krisen till fastighetsbranschen och i förlängningen det finansiella systemet” skriver Moderaterna i sin presentation.”

Förutom att staten ska betala halva lokalkostnaden för utsatta företag skriver de även ”För varje krona hyresvärden sänker hyran med, ger staten 2 kronor – upp till 50 % av hyreskostnaden”. Det betyder att bostadsrättsföreningar kan få ersättning om de hjälper sina lokalhyresgäster ekonomiskt.

Pengarna ska betalas ut direkt till fastighetsägaren, alltså bostadsrättsföreningen, som stöd för att de får minskade intäkter genom den sänkta hyran. Stödet skulle hanteras av Tillväxtverket och beräknas kosta staten cirka sex miljarder kronor.

 

Föregående artikel Veckans 3-snabba: Leif Hässel från Kammarkollegiet
Nästa artikel Arturo Arques: ”Många har påverkats på väldigt kort tid”

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här