AnnonsStyrelsesupport

Möt Borätt Forums partner Hisskonsulterna

13 apr 2021

I raden av presentationer av Borätt Forums partners har turen nu kommit till Hisskonsulterna. Hisskonsulterna är en oberoende konsult som hjälper fastighetsägaren igenom hela processen när de ska byta ut, bygga om eller renovera sina hissar samt planera förbyggande underhåll och upprätta underhållsplaner. De arbetar inte med att bygga och renovera hissar. Vi fick en pratstund med företagets VD, Jan Larsson.

Hur länge har ni varit partner till Borätt Forum och vad har partnerskapet inneburit för er?

– Vi har varit partner till Borätt Forum sedan i somras. Sedan dess har vi fått ett antal förfrågningar från bostadsrättsföreningar om att göra en inventering, handla upp ombyggnader av deras hissar samt några förfrågningar kring servicetjänster. Vi tycker att samarbetet med Borätt Forum känns som ett intressant koncept och dessutom tycker vi att det är både kul och stimulerande att arbeta med bostadsrättsföreningar.

Hur ska föreningarna tänka kring sina hissar, vad gäller besiktningar, service, renoveringar med mera?

– För de allra flesta bostadsrättsföreningar är hissar bokstavligt talat ett ”svart hål”, de vet egentligen ingenting om dem mer än att man går in och trycker på en knapp. Och många gamla hissar bara går och går. De kostar pengar med service och underhåll och när de går sönder är det ofta väldigt svårt att hitta reservdelar. Därför måste man vara proaktiv och se till att inte hamna i den situationen. Det är viktigt att se till att det finns en uppdaterad underhållsplan och att det förebyggande underhållsarbetet fungerar.
– Föreningen bör också vara ute i god tid och avsätta medel, d.v.s. upprätta upp en budget för sina hissar. Sammanfattningsvis kan man säga att det är centralt att bostadsrättsföreningen har en pågående dialog med sitt hiss-serviceföretag för att undvika onödiga överraskningar och stillastående hissar.

Många föreningar har vackra och unika, men gamla hissar – bör man byta ut hissarna eller renovera dem?

– Många föreningar tror att man behöver byta ut sina hissar för att de helt enkelt är gamla. Saken är den att man ofta byggde bättre hissar förr än idag. Stålet och mekaniken var mer robust, dessutom är det ett väldigt stort ingrepp att riva och byta ut en hiss, det är dyrt och tar lång tid. Vi föreslår ofta att man i stället byter ut sådant som går sönder i gamla hissar, till exempel el- och styrsystem, maskinerier, kanske en dörr och eventuellt korgen. På så sätt kan man få en ny och driftsäker hiss och samtidigt bevara det gamla fina utseendet.

 Varför ska våra medlemmar använd sig av era tjänster, vilka är era styrkor?

– Vi har en lång erfarenhet och djupa kunskaper om allt som rör hissar, rulltrappor och portar och vi hjälper våra kunder att prata ”rätt språk” med hissentreprenörerna. Vi ser till att kunden får rätt slutprodukt och är en hjälpande hand genom hela processen: från analys, en opartisk inventering, offertunderlag, vi håller i upphandling och utvärderar offerter, gör riskbedömning, väger in miljöhänsyn, projektleder genomförandet, gör slutbesiktningen och upprättar ett 5-årigt service/garantiavtal mellan kund och entreprenör.  Ett avtal som innebär att entreprenören står för alla kostnader för eventuella följdfel under 5 år. Vi är en trygg partner som håller föreningen i handen genom hela processen.

Om Hisskonsulterna

Hisskonsulterna är en opartisk och fristående hisskonsult med lång och stor erfarenhet inom nyproduktion, ombyggnation, moderniseringar, projektledning, entreprenadbesiktningar, reparationer och service/underhåll av hissar, rulltrappor och portar. Företaget har en mycket god marknadskännedom, goda kunskaper om gällande föreskrifter, standarder och andra förekommande regelverk inom området.

Föregående artikel Borättkväll
Nästa artikel Är bostadsrättsmarknaden överhettad?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här